Președintele rus Vladimir Putin a deschis emisiunea sa anuală de întrebări și răspunsuri, cu apeluri adresate cetățenilor să se vaccineze împotriva COVID-19. Rusia se confruntă în acest moment cu o creștere vertiginoasă a numărului de noi infectări și decese legate de Covid-19.
La emisiunea televizată, cunoscută oficial sub numele de „Linie directă”, Putin a spus că speră că țara va evita un „lock down” la nivel național și că autoritățile nu vor fi obligate să impună vaccinarea obligatorie, chiar dacă Rusia în prezent are una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare în rândul marilor națiuni industriale. Mulți nu au încredere în vaccinare dar nici în autoritățile care-i îndeamnă să se vaccineze. Deși Rusia a fost prima țară din lume care a omologat, la nivel național, un vaccin anti-Covid, Sputnik V. Produsul este folosit în multe țări, în R. Moldova a fost primit foarte bine deși încă nu este omologat, de exemplu, de Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA).
Your browser doesn’t support HTML5
Pe 29 iunie, autoritățile sanitare au raportat aproape 21.000 de noi infecții și 652 de decese, un nou record zilnic de mortalitate pentru țară. În total, peste 135.000 de decese legate de COVID-19 au fost înregistrate în Rusia de la începutul pandemiei, în timp ce Kremlinul a fost obligat să recunoască că s-a ratat ținta ca până în această vară să fie vaccinată 60% din populație.
În deschiderea emisiunii, Putin a declarat că s-a vaccinat cu Sputnik V dar că nu a povestit pentru că nu a vrut să influențeze alegerea pe care o fac oamenii. „Este bine ca lumea să creadă în experți, nu în figuri publice”. De mult se specula dacă Putin este deja vaccinat și cu care vaccin anume.
Putin se bucură în continuare de o rată foarte ridicată de aprobare printre ruși, deși a mai pierdut în ultimii ani ca urmare a controversatei reforme a pensiilor. Totodată, rușii sunt nemulțumiți de salariile care par să stagneze, de nivelul de trai în scădere și de corupția endemică.
Cu toate acestea, Putin, de 22 de ani la putere, rămâne „în ochii majorității rușilor, un simbol național unificator și garantul stabilității”, au scris luna aceasta analiștii Andrei Kolesnikov și Boris Markarenko.