Your browser doesn’t support HTML5
Fracțiunile parlamentare i-au întors spatele președintelui în exercițiu, chiar dacă Igor Dodon le-a șantajat subtil cu alegeri parlamentare anticipate. Socoteala era la vedere - alegerile ar putea fi fatale pentru o bună parte din deputați, indiferent dacă li se pare că sunt înșurubați, bine mersi, în dispozitive partinice ori au ales viață de comis-voiajori. Iar bolovanul fracțiunii socialiștilor, pe care Dodon vrea să și-l înapoieze cu acte în regulă, poate fi rostogolit încotro și când va găsi el de cuviință.
De altfel, premierul Ion Chicu, care stăpânește bine arta număratului, a spus în cel mai proaspăt teledialog cu Gheorghe Gonța că sunt, cel puțin, 40 de deputați care nicidecum nu și-ar dori să sară în smoala clocotindă a anticipatelor.
Pe reflexele necondiționate ale acestor și altor parlamentari o fi contat Igor Dodon. Refuzul de a se prezenta la consultări privind soarta legislativului, formulat cumva mai tăios de la înălțimea scorului de duminică, ori cu prudență proverbială însușită de la Dumitru Diacov, nu l-a descumpănit însă pe „încă președintele Dodon” (apelativ folosit de fracțiunea parlamentară a Maiei Sandu).
Președintele sihastru a scos din buzunar vechea versiune folosită ceva timp în urmă, când trebuia să amortizeze șocul produs de filmările cu „kuliokul” - chipurile, a fost o cursă întinsă cu premeditare lui Plahotniuc.
Acum le-a întins capcana grupurilor parlamentare, ca să vadă cine și încotro se va mișca, zice Dodon. De mă rog, iar stratageme de război pe timp de pace. Dacă astfel înțelege părintele spiritual al socialiștilor să adune cioburile de credibilitate rămase după dezastrul din 15 noiembrie, ar putea avea dreptate mătușa de la Etulia care, mai nou, ar fi spus că președintele cu termenul expirat nu va mai fi acceptat pe tabla de șah nici măcar pe poziția de nebun.