Listele cu semnături adunate de socialiști pentru „apărarea suveranității și neutralității”, confiscate de Poliție

Cort instalat de socialiști la Chișinău.

Partidul Socialiștilor (PSRM) a rămas fără listele de semnături colectate în cadrul unei campanii pentru apărarea „suveranității și neutralității” R. Moldova, care au fost confiscate de Poliție pentru că ar fi fost adunate fără avizul autorităților.

Într-un comunicat de presă din 4 iulie, PSRM și-a „exprimat protestul față de acțiunile poliției” care a confiscat joi, 4 iulie, listele de semnături colectate de socialiști în cadrul campaniei „Interesul Național”. Socialiștii nu au oferit mai multe detalii, reluându-și însă criticile la adresa actualei guvernări și a politicilor acesteia de aderare la UE.

Șefa Secției Comunicare și Protocol al Inspectoratului General de Poliție, Diana Fetco, a explicat Europei Libere că semnăturile au fost confiscate pentru că erau colectate fără respectarea legii ce reglementează prelucrarea datelor cu caracter personal.

Potrivit Dianei Fetco, nicio persoană care a colectat semnăturile din numele PSRM „nu a putut argumenta încadrarea juridică a acestor acțiuni”. Mai mult, ei nu aveau autorizarea de la instituțiile de resort pentru colectarea datelor cu caracter personal.

Cu alte cuvinte, nici Centrul național pentru protecția datelor cu caracter personal și nici Comisia Electorală Centrală nu au fost notificate cu privire la aceste colectări, spun polițiștii.

La rândul său, socialiștii susțin că listele au fost confiscate din motive politice și că această acțiune ar demonstra că „regimul de la guvernare acționează în interesul unor puteri externe”. Potrivit lor, Partidul Acțiune și Solidaritate vrea „să supună Moldova voinței puterilor străine”, numind acest proces „eurointegrare”.

Campania „Interesul național” a fost lansată de PSRM la sfârșitul lunii martie. Potrivit liderului partidului, Igor Dodon, campania ar presupune „promovarea intereselor naționale” în rândul cetățenilor.

Socialiștii și-au propus să vorbească cu moldoveni despre „suveranitate, neutralitate, statalitate, o economie dezvoltată și agricultură proprie, familie tradițională și niciun fel de propagandă LGBT”. Dar PSRM nu a vorbit despre strângere de semnături și nu a precizat ce va face cu ele.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te