Lituania: 1000 de ruși și belaruși, declarați periculoși

Demonstrație de sprijin cu Ucraina la Vilnius, Lituania, 11 martie 2022.

Lituania, țară din NATO și Uniunea Europeană învecinată cu Rusia, a declarat vineri peste o mie de cetățeni din Rusia și Belarus de pe teritoriul ei drept periculoși pentru securitatea ei națională, și a anunțat că le anulează permisele de ședere.

Potrivit Associated Press, decizia vine după ce guvernul de la Vilnius a cerut rușilor și belarușilor să răspundă la un chestionar inclusiv despre părerile lor privind invadarea Ucrainei de către Rusia și statutul Crimeii anexate ilegal în 2014.

Departamentul Migrațiune a spus că felul cum au răspuns la aceste întrebări a influențat deciziile de a li se acorda sau nu permis de ședere.

AP notează că cei o mie de „periculoși” sunt doar o mică fracțiune din comunitățile rusă și belarusă din Lituania, unde sunt înregistrați în prezent 58.000 de belaruși și 16.000 de cetățeni ruși. Aceștia sunt nevoiți să-și înnoiască permisul de ședere odată pe an sau odată la 3 ani, în funcție de statutul cerut.

Lituania are, de asemenea, o minoritate etnică rusă, care reprezintă cam 5% din populație. Membrii ei sunt cetățeni lituanieni și lor nu li s-a cerut să răspundă la chestionar.

Guvernele din Rusia și Belarus nu au reacționat deocamdată.