86 de membri ai Seimului lituanian au susținut controversata lege pentru protecția frontierei de stat. Opt parlamentari au fost împotrivă, iar 20 s-au abținut, relatează Delfi.lt.
Potrivit legii, polițiștii de frontieră pot opri migranții ilegali pe fâșia de frontieră (la o distanță de până la cinci kilometri de la graniță) și îi pot trimite înapoi în Belarus.
Președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, nu a aprobat încă documentul. Dacă acesta va semna legea, această politică de retrimitere a migranților va intra în vigoare pe 3 mai.
Organizațiile internaționale pentru drepturile omului au criticat dur această măsură, pe care o consideră o încălcare a dreptului internațional. Amnesty International a acuzat Lituania că legalizează așa-numitele „respingeri” la frontieră. De asemenea, comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunia Mijatovic, a îndemnat Lituania să respecte obligațiile internaționale privind migranții și a emis un avertisment urgent înainte de aprobarea proiectului de lege. Centrul lituanian pentru drepturile omului l-a îndemnat pe președintele Nauseda să se opună prin veto proiectului de lege.
Ministrul lituanian de interne a declarat că amendamentul face distincție între migrația naturală și migrația încurajată de regimul lui Lukașenka și că modificările sunt necesare pentru a proteja interesele de securitate națională ale Lituaniei.
Criza migrației la granița dintre Belarus și țările UE a început în primăvara anului 2021. La început, Lituania s-a confruntat cu o creștere multiplă a numărului de migranți ilegali.
Criza migranților de la granița dintre Belarus și Lituania
- După declanșarea crizei, autoritățile de la Vilnius au decis să nu rețină migranții, ci să îi returneze în Belarus, iar fluxul a fost reorientat către Polonia, iar apoi către Letonia.
- Înainte de începerea războiului din Ucraina, în februarie 2022, fluxurile de migrație au scăzut semnificativ, dar după aceea au crescut din nou.
- Liderii statelor baltice și ai Poloniei au atribuit responsabilitatea pentru criza migrației la frontieră autorităților din Belarus, care, ca răspuns, au spus că migrația este o consecință a acțiunilor Occidentului în țările din care sosesc migranții.
- În aprilie, Lituania a decis să depună o plângere la o instanță internațională împotriva Belarusului pentru provocarea crizei migranților. Scopul procesului este de a despăgubi partea lituaniană pentru daunele suferite de țară în urma crizei migrației provocate de regimul de la Minsk.
- Din august 2021, poliția de frontieră lituaniană a împiedicat aproximativ 20 de mii de migranți să intre ilegal în țară de pe teritoriul Belarusului.