Lituania intenționează să instaleze camere de supraveghere pe toată lungimea graniței cu Belarus, a declarat prim-ministrul Ingrida Simonyte pe 28 ianuarie, în timpul unei vizite făcute pe graniță și la un punct de trecere a frontierei.
### Vezi și... ### Guvernul polonez estimează la 7.000 numărul migranților din Bielorusia care încearcă să ajungă în UEGranița, care se întinde pe aproximativ 680 de kilometri și este, de asemenea, granița UE cu Belarus, a fost scena unei crize care implică în mare parte migranți din Orientul Mijlociu pe care UE a spus că Belarus i-a lăsat în mod intenționat să treacă pentru a ajunge în UE.
Aproximativ jumătate din structura de frontieră este deja echipată cu camere.
„Este foarte important ca aceste camere video să fie instalate de-a lungul întregii frontiere chiar în acest an”, a spus Simonyte.
### Vezi și... ### Rusia, în spatele crizei migranților din Belarus (Petras Auštrevičius)În secțiunile cele mai sensibile și vulnerabile la fluxul de migranți a fost construită un gard de sârmă, a informat serviciul de presă al premierului. Lungimea acestui gard este de aproximativ 200 de kilometri și construcția lui va fi continuată. Pe lângă bariera de sârmă ghimpată a fost ridicat și un gard de 4 metri înălțime, acoperit cu sârmă ghimpată.
Vizita prim-ministrului pe frontieră are loc la câteva luni după ce UE a acuzat regimul autoritar al lui Alexandr Lukașenka că ar direcționa migranții către granițele Poloniei, Letoniei și Lituaniei.
UE a declarat la sfârșitul anului trecut că această acțiune face parte dintr-un „atac hibrid” de răzbunare pentru sancțiunile occidentale impuse ca urmare a faptului că Lukașenka a reprimat persoanele care protestau împotriva realegerii sale după controversatele alegeri din august 2020.
Belarus a negat afirmația și a criticat UE pentru că nu a acceptat migranții.
Fluxul de migranți a creat o criză umanitară, deoarece acestora nu li s-a permis să treacă granița și, în același timp, au fost împiedicați de forțele din Belarus să se întoarcă.
### Vezi și... ### Peste 11 de migranți ilegali au reușit să treacă prin Polonia, în GermaniaPolonia a luat, de asemenea, măsuri ca răspuns la criza migranților, inclusiv prin ridicarea unui gard din gard de sârmă ghimpată și masarea a mii de soldați de-a lungul graniței sale de 400 de kilometri cu Belarus.