Lituania vrea să introducă dubla cetățenie. De ce nu ar fi permisă combinația „moldo-lituaniană”

Referendumul lituanian pentru dubla cetățenie va avea loc pe 12 mai, data oficială a alegerilor prezidențiale. Deja a început însă votul „timpuriu, inclusiv la secții de vot mobile, la Vilnius.

La 12 mai, odată cu alegerile prezidențiale, lituanienii vor vota într-un referendum care ar pregăti introducerea dreptului de a deține două cetățenii, însă numai dacă a doua este dintr-o țară „prietenă”. Moldova, ca membră CSI, nu este în această categorie.

Introducerea dreptului la dublă cetățenie ar fi de folos mai ales numeroasei diaspore lituaniene din țările occidentale, dar aduce cu sine riscuri legate de numeroasa minoritate rusă din Lituania.

Ca și estonienii sau letonii, lituanienii nu vor să permită rușilor din țară să se transforme într-o „coloană a cincea” păstrând legături administrative cu Moscova.

Ca să fie clar că rușii nu vor putea avea cetățenia lituaniană și rusă în același timp, Lituania a pregătit o lege care spune că al doilea pașaport trebuie să fie din „țări prietenoase”, adică occidentale. (Mai concret: membre în Uniunea Europeană, Zona Economică Europeană, NATO, OCDE etc.)

Legea precizează că lituanienii nu-și pot păstra cetățenia țării lor dacă o dețin pe a vreunei țări din structurile dominate de Rusia inclusiv Comunitatea Statelor Independente – iar aici intră și Republica Moldova, chiar dacă ea rupe treptat legăturile cu CSI, denunțând diferite tratate.

Rezultatul referendumului lituanian nu este nici pe departe sigur. Există temeri legate de participarea la vot (ca să treacă, trebuie să vină la vot majoritatea celor 2.4 milioane de alegători, iar o majoritate din cei veniți să voteze „pentru”), dar și de procedura de adoptare a legii constituționale complementare, aceea care precizează care sunt țările „prietene”.

📰 Europa Liberă este și pe Google News