Liz Truss: Vladimir Putin folosește amenințarea cu foametea ca „armă”

Recoltă de orz în satul ucrainean Jovtneve (arhivă)

Șefa diplomației britanice Liz Truss l-a acuzat pe Vladimir Putin că folosește amenințarea cu foametea ca „armă”, blocând exporturile de cereale din porturile ucrainene. Aflată la Sarajevo, în Bosnia-Herțegovina, Truss a respins drept „șantaj” recentele declarații ale Moscovei, care a propus să ridice blocada porturilor în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale.

„Este îngrozitor că Putin încearcă să șantajeze o lume întreagă. În esență, el transformă în arme foametea și lipsa de hrană printre cei mai săraci oameni din lume. Este inacceptabil”.Truss a mai spus că ridicarea sancțiunilor sau orice alt gest împăciuitor sunt inacceptabile acum, pentru că nu ar face decât să-i întărească poziția lui Putin.

### Vezi și... ### Foamete mondială? Blocada Odesei și șantajul grâului, noile arme ale lui Putin

Turcia negociază acum cu Rusia și Ucraina deschiderea unui coridor umanitar prin Strâmtoarea Bosfor pentru exporturile de cereale din Ucraina, potrivit unui înalt oficial turc. Oficialul, care și-a păstrat anonimatul pentru că negocierile sunt confidențiale, a declarat pentru Reuters: „Turcia negociază atât cu Rusia, cât și cu Ucraina pentru a face posibil exportul de cereale din Ucraina”. Alte două surse au confirmat că Turcia este implicată în aceste tratative.

Deși este membră NATO, Turcia est percepută drept „mai neutră” decât alți membri ai Alianței militare, a explicat diplomatul turc pentru Reuters, și a continuat: „Turcia este dispusă să ajute la un fel de monitorizare a acestor exporturi, de la Odesa, prin Marea Neagră, deoarece Turcia este în mod tradițional foarte puternică în Marea Neagră”.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Turcia negociază un coridor umanitar pentru cerealele din Ucraina