Locuitorii din Chișinău vor plăti mai mult pentru apă și canalizare 

Agenția Națională pentru Reglementare Energetică (ANRE) a aprobat miercuri, 11 ianuarie, noi tarife pentru apă și servicii de canalizare furnizate de întreprinderea municipală Apă-Canal Chișinău. Decizia va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Pentru consumatorii casnici, un metru cub de apă va costa 11,12 lei, față de 8,65 de lei, cât era în prezent. Tariful pentru canalizare și epurare a apelor uzate se scumpește de la 2 până la 4,18 lei. Astfel, în total, locuitorii capitalei vor plăti 15,3 lei per metru cub pentru apă și canalizare.

Consumatorii non-casnici vor achita 13,29 de lei per metru cub pentru apă și 11,17 lei per metru cub pentru canalizare.

Apă-Canal Chișinău ceruse anterior ANRE să aprobe tarife mai mari, pe motiv că s-a scumpit energia electrică și că are restanțe la plata facturilor față de Premier Energy. Reprezentanta, Galina Bednarscaia, a declarat că noile tarife nu vor face decât să ducă la acumularea datoriilor întreprinderii și la reducerea investițiilor în infrastructură.

Consiliul municipal Chișinău (CMC) a aprobat, pe 25 noiembrie, tarife „provizorii, pentru o durată determinată” până ANRE ar fi urmat să dea un aviz pentru majorarea acestora. ANRE a explicat atunci că decizia CMC este una ilegală din cauza creditelor contractate de Apă-Canal Chișinău de la donatori externi. Primăria Chișinău a decis să preia aceste datorii, însă documentele privind cesionarea acestora nu au fost încă semnate.

### Vezi și... ### Premier Energy taie curentul la Apă-Canal Chișinău din cauza datoriilor