Locuitorii unui oraș ucrainean eliberat trăiesc sub pământ

La aproape patru luni după ce trupele rusești au părăsit orașul Liman din estul Donbasului,  unii localnici, Liubov, de pildă, se luptă să supraviețuiască în orașul ruinat, în subsolurile pe care le numesc „acasă”.

Se estimează că până la 90 la sută din clădirile orașului Liman au fost distruse sau deteriorate în urma invaziei rusești de acum aproape un an.

Bubuitul artileriei se aude tot mai aproape, în timp ce forțele rusești au intrat în ofensivă către Liman, care se află la 60 de kilometri nord de Bahmut, unde au loc unele dintre cele mai aprige lupte din război.

Vizitând ruinele fostei gospodării. Liubov a fost una dintre persoanele care au rămas în oraș în timpul ocupației rusești. Mulți dintre cei care nu au fugit erau în vârstă, săraci sau aveau grijă de rude bolnave.
 

Fotografii ale familiei lui Liubov împodobesc pereții subsolului pe care îl numește casă. Ea locuiește aici de mai bine de 270 de zile, după ce apartamentul ei de la ultimul etaj a fost distrus de bombardamente în aprilie.

În condițiile în care temperaturile sunt în jur de zero grade, guvernul și grupurile umanitare au adus sobe și au distribuit lemne familiilor. Evelina se numără printre cei aproximativ 700 de copii care trăiesc în Liman. Ea locuiește cu mama, bunica și patru vecini în acest subsol.

Evelina, în camera de la subsol pe care o împarte cu Leonid (dreapta). Acesta folosea camera ca atelier înainte de război. Primarul din Liman, Oleksandr Juravlov, spunea că, de când orașul a fost eliberat, au revenit aici 3000 de localnici.

Evelina cu cățelușa ei, Umka.

„În această perioadă, nu le recomandăm oamenilor să revină acasă. Dimpotrivă, le este mai bine în zone și orașe mai sigure", a declarat Juravlov. „Nu există locuri de trai confortabile aici, deocamdată".


 

O altă localnică, Daria, gătește cina în subsolul unde locuiește cu mama, fiica și patru alți vecini. Bucătăria improvizată este și depozit pentru lemnele de foc de care au nevoie pentru a supraviețui. Fără apă curentă sau sistem de încălzire centrală, condițiile pot fi dure.

Cu toate acestea, rezidenții încearcă să-și recapete sentimentul normalității. Aici, bunica Svitlana, zâmbitoare, ne arată fotografii ale nepoatei sale.

Volodimir stă la intrarea în blocul său, unde el și trei vecini locuiesc la subsol. Își petrece timpul tăind lemnele de care locuitorii au nevoie pentru a se încălzi.

Fedir pompează apă dintr-o fântână de lângă blocul său care a fost distrus de bombardamente. Și el locuiește în subsol cu familia sa.

În ciuda luptelor grele care continuă în regiunea Donbas și a înrăutățirii condițiilor meteorologice, civilii se întorc în orașele ucrainene eliberate din apropierea liniei frontului - împotriva sfatului autorităților locale.