Londra: Armata rusă a fost luată prin surprindere în regiunea Harkov

Satul Hrakove, eliberat recent de armata ucraineană în regiunea Harkov region

Oficialități și analiști occidentali au spus sâmbătă că e posibil ca trupele ucrainene să străpuns frontul rusesc la sud de Harkov, al doilea oraș ca mărime al țării, recucerind mii de kilometri pătrați de teritoriu și amenințând să taie liniile de aprovizionare ale armatei ruse.

Ministerul britanic al Apărării spune în buletinul său săptămânal de pe 10 septembrie că operațiunile ofensive ale armatei ucrainene în sudul regiunii Harkov au fost lansate pe 6 septembrie, și că e posibil ca armata rusă să fi fost luată prin surprindere, după ce ucrainenii au capturat s-au înconjurat mai multe orașe.

Forțele ruse din jurul localității Izium sunt tot mai izolate, iar unitățile ucrainene amenință acum orașul Kupiansk, a cărui capturare ar fi o lovitură considerabilă pentru liniile de aprovizionare rusești către linia frontului din Donbas.

Cum operațiunile ucrainene continuă în regiunea Herson, mai spune ministerul britanic al Apărării, frontul defensiv al armatei ruse e sub presiune atât pe flancul nordic, cât și pe cel sudic.

Între timp, ucrainenii au spus că au recucerit Izium și Kupiansk, dar informația nu a fost confirmată din surse independente

Vineri seara, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a anunţat că trupele ucrainene au recucerit 30 de localităţi din nord-est.

„Forţele armate ucrainene au eliberat şi preluat controlul asupra a peste 30 de localităţi din regiunea Harkov", a spus Zelenski în obișnuitul său discurs video nocturn difuzat pe rețelele de socializare.