Ministrul de Interne britanic, James Cleverly, a mai spus în parlament că va fi anulat statutul diplomatic al mai multor proprietăți rusești, inclusiv una de la Londra, despre care se crede că au fost folosite de Moscova pentru strângerea de informații.
El a mai spus că vor fi impuse noi restricții vizelor diplomatice pentru ruși, limitându-se, de exemplu, durata șederii diplomaților ruși în Marea Britanie.
Ministrul Cleverly a spus că Marea Britanie deja este un „mediu dificil” pentru agenții ruși, iar noile măsuri le va îngreuna și mai mult activitatea.
Reuters notează că anunțurile britanice vin după ce săptămâna trecută mai multe țări din NATO s-au declarat profund îngrijorate de atacuri cibernetice atribuite Rusiei împotriva Cehiei, Estoniei, Germaniei, Letoniei, Poloniei și Marii Britanii.
- Te-ar putea interesa și: Kremlinul califică drept „neserios” un articol despre sabotaje rusești plănuite în Europa
În aprilie, un britanic a fost acuzat de „activități de stat ostile” în beneficiul Rusiei, inclusiv de a fi recrutat alte persoane pentru un atac incendiar asupra unei proprietăți comerciale ucrainene de la Londra.
Ministerul de Externe al Rusiei a criticat miercuri măsurile aprobate la Londra, spunând și că acuzațiile din aprilie, privind un plan de incendieri, ar fi parte dintr-un „război informațional”.
Marea Britanie, ieșită din Uniunea Europeană în urma referendumului din 2016, a aplicat o serie de proprii sancțiuni împotriva Rusiei în ultimii ani, adesea în coordonare cu europenii și cu aliații de peste mări. Dar presa internațională relatează periodic că țara insulară tot este un teren relativ propice atât pentru agenții de informații, cât și pentru oligarhii ruși.
📰 Europa Liberă este și pe Google News