Londra: Rusia vrea să aducă mercenari ca să apere teritoriile ocupate din Ucraina

Secvență din înregistrarea video care arată un recrutor militar ce pare a fi Evgheni Prigojin.

Rusia plănuiește să aducă mercenari ca să apere teritoriile ocupate de armata rusă în Ucraina, în ciuda costurilor ridicate, ca răspuns la contraofensiva lansată de Kiev, scrie duminică ministerul britanic al Apărării în buletinul său de analiză cotidian.

Evgheni Prigojjn, șeful grupării de mercenari Vagner a scris pe internet în 19 octombrie că echipele sale de geniști construiesc o așa-numită „linie de apărare Vagner” în regiunea Luhansk ocupată de ruși, spune buletinul de la Londra

Prigojin a postat și o hartă care arată dimensiunea plănuită a proiectului. adaugă ministerul de la Londra: „Imaginile arată o secțiune a unei nou-construite apărări anti-tanc și sisteme de tranșee la sud-est de localitatea Kreminna din Luhansk”.

Dacă planurile sun atât de extinse cum pretinde Prigojin, lucrările au ca obiectiv să integreze râul Siverski în zona defensivă, mai spun analiștii militari britanici.

Rusia folosește de mai mulți ani compania de mercenari Vagner, în conflictele din Siria și Republica Central-Africană.

Pe rețelele de socializare a circulat recent o înregistrare video în care șeful mercenarilor Vagner Evgheni Prigojin recrutează deținuți ruși care să lupte în Ucraina.

La începutul lui octombrie, Moscova a anexat regiunile Luhanks, Donețk Herson și Zaporojie, după organizarea de referendumuri nerecunoscute de dreptul internațional, și încearcă acum să-și întărească controlul asupra acestor regiuni.

Între timp, Ucraina a lansat o ofensivă de eliberare a provinciei Herson, iar săptămâna trecută mai multe oficialități ruse au admis că puterea Rusiei în această regiune din sudul Ucrainei se clatină și au avertizat asupra unei contra-ofensive ucrainene iminente.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Rusia a atacat din nou infrastructura energetică ucraineană