„Lucrurile nu se mai leagă între Constituție și ceea ce face Dodon” (Petru Grozavu/ZdG)

Revista matinală a presei la radio Europa Liberă.

Your browser doesn’t support HTML5

Revista matinală a presei

Radio Chișinău îl citează pe analistul politic Ion Tăbârță care afirmă că decizia președintelui Igor Dodon privind crearea unei Comisii pentru reforma constituțională are la bază intenția șefului statului de a-și mări prerogativele. Potrivit expertului, pe de o parte se urmărește reducerea influenței Curții Constituționale, mai ales după ce instituția a demonstrat că nu este subordonată actualei guvernări, iar pe de altă parte, crearea acestei comisii poate fi privită și ca o acțiune menită să asigure sporirea atribuțiilor președintelui, despre care Igor Dodon a vorbit în mai multe rânduri. Ion Tăbârță s-a referit și la componența comisiei, din care fac parte persoane din anturajul lui Igor Dodon și a atras atenția că intenția de modificare a Constituției, sau de adoptare a unei noi Legi Supreme ar putea urmări chiar federalizarea Republicii Moldova.

Tot despre intențiile lui Igor Dodon de a pune la cale modificarea Constituției scrie Petru Grozavu într-un editorial pentru Ziarul de Gardă. Autorul subliniază că e un lucru știu că Legea Supremă în R. Moldova nu e în onor, dar timpul „așilor din mânecă” a trecut, chiar dacă Igor Dodon speră încă să-l readucă la șefia Curții pe ciracul său Vladimir Țurcan, să pună stăpânire pe Curte și să facă ceea ce făcuse din ea Vlad Plahotniuc în ultimii 6-7 ani: o basculantă, acționată la comandă, cu care să se poată juca de-a Constituția. „Lucrurile nu se mai leagă între Constituție și ceea ce face Dodon”, scrie Grozavu.

Lidia Ceban publică o analiză pentru portalul Noi.md despre Moldova care se află în „zona roșie” a COVID-19. Autoarea menționează că starea de urgență în sănătate publică a fost iarăși prelungită, de data aceasta până la 31 august. Pe parcursul celor 4,5 luni de pandemie, în Moldova au fost identificați peste 23 mii de infectați, se scrie în articol. „Multe țări și-au închis hotarele pentru noi, iar în interiorul Moldovei continuă să acționeze un șir de restricții”, afirmă Ceban. Autoarea conchide că noi cu toții vom fi nevoiți să respectăm niște reguli simple – să purtăm măști, să ne spălăm pe mâini și să păstrăm distanța socială. „Și înainte de a critica „Ministerul prost al sănătății”, „guvernul prost”, ar fi bine ca fiecare locuitor al Moldovei să se întrebe: oare procedez corect?”, scrie Ceban.

Într-un editorial pentru Gazeta de Chișinău, Veaceslav Negruța scrie că președintele Dodon a decis că îi priește mai bine să conducă de la Condrița procesele din R. Moldova. Autorul face referință la faptul că săptămâna trecută, a invitat reprezentanții mass-media pentru a „dialoga” pe viu, la aer liber. „De această dată, și-a propus o dată în plus, să arate că el este stăpânul și gospodarul care face parte și împarte, printre mesaje și replici, daruri – sticle cu alcool, pentru îmbătarea presei de aici”, scrie Negruța. Autorul a adăugat că inițiativa lui Dodon pentru a înființa o comisie de revizuire a Constituției pare a fi o nouă provocare aruncată societății, dar și o nouă încercare de a-și impune propriile interese, de familie, precum și ale altor centre de unde i se comandă lui Dodon, după un model preluat de la idolul acestuia din estul nedemocratic.

Portalul Anticorupție.md scrie că fostul şef al Serviciului control financiar şi audit intern al Întreprinderii de Stat Poșta Moldovei, Sergiu Cebotari, condamnat de prima instanță la opt ani de închisoare, a fost achitat joi de magistrații de la Curtea de Apel Chișinău. Instanța a decis să admită apelul avocatului lui Cebotari, se scrie în material. Jurnaliștii de investigație amintesc că Sergiu Cebotari a fost reținut în iulie 2016, după ce la poliția din Nisporeni ar fi fost înregistrate 16 plângeri din partea mai multor persoane, care au spus că funcționarul i-ar fi obligat să presteze lucrări agricole și nu le-ar fi plătit.

Și RISE.md publică o investigație despre laboratorul de Fake News și anume unul dintre posibilii creatori al acestuia. Iurie Sanduța a analizat un volum mare de date: domenii, adrese de IP, servere, elemente vizuale ale paginilor web, conturi de Google AdSense, și a aflat numele unui administrator al mai multor site-uri de știri false, care a ajuns să lucreze în televiziune. În articol se scrie că ar fi vorba despre Corneliu Ababii, care a activat în calitate de editor de imagine la TV8 și cu care postul de televiziune a reziliat contractul după publicarea materialului, se menționează în investigația RISE. În următoarea lună, el ar fi încasat 1200 de dolari după ce publicul ar fi citit alte câteva zeci de știri false, se scrie în material.