Diplomația pare să fi creat un model pentru rezolvarea situației din Transnistria, consideră Iulian Chifu.
Your browser doesn’t support HTML5
Articolul apărut pe blogurile Adevărul se referă la Declarația-acord semnată între Turcia și Azerbaidjan referitor la regiunea Nagorno-Karabah, recent ieșită de sub jurisdicția Armeniei. Declarația de la Shousha consfințește existența unui singur popor în două state diferite și atrage atenția prin faptul că nu prevede înțelegeri legate de securitate. Este doar „un acord puternic de parteneriat strategic întărit în multiple domenii” și „este, probabil, cel mai elaborat tratat între două state distincte”. Așa cum a fost scris, documentul nu este „iritant” pentru state terțe, iar Iulian Chifu amintește în special Rusia.
La București, alegerile interne de la liberali, pentru șefia filialelor județene, se derulează cu scandaluri mult amplificate de presă. Astăzi presa e plină și de nemulțumirile mai multor lideri liberali, incomodați de declarația din weekend, de la Bacău, a președintelui PNL Ludovic Orban, catalogată drept naționalistă și cu efect de dinamită asupra relațiilor din interiorul coaliției de guvernare. Orban, scrie Alex Livadaru pe republica.ro, „a adoptat un discurs ce se apropie tot mai mult de naționalismul promovat în urmă cu doar câțiva ani de Liviu Dragnea și grupul peremist din PSD”.
Puțini sunt comentatorii care țin să împartă dreptatea între cei doi candidați la șefia Partidului Național Liberal. Ludovic Orban și Florin Câțu sunt criticați în aceeași măsură. „ Nu cred că Ludovic Orban mai are benzină politică. Dar inconsistența dlui Cîțu nu e cu nimic mai bună pentru PNL și pentru România. Iar dacă va ajunge acolo doar pentru că acolo l-a vrut președintele, decontul imposturii va veni pe măsură ce acesta își va pierde puterea, spre finalul mandatului. Un președinte PNL fără autoritate proprie nu va putea impune niciuna dintre reformele așteptate de la actuala putere, mai ales pe cele respinse de activul de partid precum depolitizare sau primari în două tururi”, a scris Ioana Ene-Dogioiu pe spotmedia.ro. Ea comentează declarația de susținere a lui Cîțu, făcută de președintele Klaus Iohannis într-una din foarte rarele sale intervenții publice. Practic, șeful statului se declară de partea lui Cîțu și anuntă partidele politice că nu intenționează să-l schimbe din funcția de premier nici dacă nu va fi ales la cârma liberalilor. Ioana Ene-Dogioiu crede că Florin Cîțu are un singur atu : platoul cu avantaje pentru baronii locali, platou pe care nu ezită să-l ofere în acest context.
Deși fără asperități explicite față de Ludovic Orban, Cristian Preda scrie în Adevărul că președintele Klaus Iohannis și-a asumat un mare risc cu această declarație în favoarea lui Cîțu. Ea „traduce disputa din PNL în termenii unui conflict între puterile statului”, ceea ce e departe de a garanta stabilitatea politică, chiar dimpotrivă. Analistul (cu carieră de politician) vede un risc suplimentar în varianta în care liberalii îl vor vota ca șef de partid pe Ludovic Orban : în această situație, „Conflictul va putea fi tranşat fie prin reamenajarea majorităţii, inclusiv prin naşterea unor noi fracţiuni parlamentare, fie printr-o renegociere a aplicării algoritmului coaliţiei, fie prin suspendarea preşedintelui. PNL a recurs deja în trecut la toate aceste mijloace...”