Lukașenko a împlinit 70 de ani. L-au felicitat Putin, armata și Dodon

Una din cele mai recente fotografii ale liderului de la Minsk (în stânga) îl arată în compania lui Putin și a unui monah la o mănăstire din Karelia, pe 26 iulie 2024.

Liderul din Belarus Alexandr Lukașenko a fost decorat de către președintele rus Vladimir Putin cu Ordinul Sf. Apostol Andrei, informează serviciul pentru Belarus al Europei Libere, cu trimitere la o postare pe site-ul oficial al Kremlinului.

Într-o telegramă de felicitare, Putin vorbește despre „relațiile prietenești” dintre cele două țări.

Lukașenko, numit multă vreme „ultimul dictator al Europei”, aflat la putere de 30 de ani, a fost izolat internațional încă dinaintea lui Putin, mai ales pentru falsificarea alegerilor, reprimarea opoziției și îngrădirea libertății de expresie.

De ziua lui, vineri, l-a mai felicitat președintele Dumei de Stat din Rusia, Veaceslav Volodin, care a spus că liderul de la Minsk se numără printre „oamenii cu spirit de răspundere și înțelepți”.

Un mesaj de felicitare a publicat pe pagina sa de Facebook fostul președinte moldovean Igor Dodon.

În textul publicat în rusă, Dodon scrie că „moldovenii îl știu și îl respectă pe Aleksandr Grigorievici ca pe un lider de stat puternic, un patriot”, care ar avea meritul pentru ceea ce socialistul moldovean numește „miracolul economic belarus”.

Dodon, care a avut în Lukașenko unul din puținii parteneri de discuție externi în anii săi de președinție, publică de asemenea o poză cu el și liderul belarus la plimbare printr-un parc.

Tot de ziua lui Lukașenko, armata din Belarus, care sprijină invazia rusă în Ucraina, a publicat un video cu diferite întâlniri ale lui cu militarii, încheiat cu sloganul: „Mână puternică, armată puternică, țară puternică”.

Printre imaginile din video – spune redacția pentru Belarus a Europei Libere – se află una cu Lukașenko ținând în mână o armă, din vremea reprimării marilor proteste de stradă din 2020, împotriva realegerii sale ca președinte în alegeri considerate în mod aproape universal drept nelibere și incorecte. (MȚ)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te