Lukașenko grațiază alți 15 deținuți politici, cu două zile înainte de alegeri

Parlamentul European a adoptat pe 22 ianuarie o rezoluție în care menționează că în închisorile din Belarus sunt ținuți peste 1.250 de prizonieri politici.

Liderul autoritar de la Minsk, Aleksandr Lukașenko, a grațiat încă 15 deținuți înainte de alegerile prezidențiale din Belarus, programate pentru 26 ianuarie.

Printre cei grațiați se numără opt persoane condamnate pentru „extremism”, inclusiv o femeie însărcinată, și șapte persoane condamnate sub acuzații de trafic de droguri, inclusiv un bolnav de cancer.

În ultimul an, Lukașenko a grațiat 293 de persoane, invocând „principii umanitare”, inclusiv 89 de femei și 17 persoane „care au comis infracțiuni când erau minori”.

Potrivit centrului belarus pentru drepturile omului „Viasna”, la 24 ianuarie, în închisorile din Belarus continuau să se afle 1.253 de persoane condamnate „din motive politice”. Mai mult, spun activiștii, lista deținuților politici în Belarus continuă să crească.

Din vara anului 2020, militanții pentru drepturile omului au recunoscut drept deținuți politici aproximativ 3 600 de persoane, inclusiv 656 femei. Multe din acestea au fost deja eliberate, după ce și-au ispășit integral pedepsele.

Parlamentul European a adoptat pe 22 ianuarie o rezoluție în care denunță cu fermitate alegerile prezidențiale planificate în Belarus pentru 26 ianuarie, numindu-le drept „o farsă”.

Lukașenko, în vârstă de 70 de ani și care conduce țara de trei decenii, din 1994, este de așteptat să câștige și acest tur de scrutin.

Campania electorală a fost marcată de intimidarea alegătorilor, suprimarea presei independente și interzicerea candidaților democrați, constată europarlamentarii.

Fostul secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat pe 17 ianuarie, când încă era în funcție, că „mediul represiv” din Belarus împiedică alegerile prezidențiale libere și corecte.

Parlamentul European mai spune în rezoluția sa că președinția lui Lukașenko nu este recunoscută, solicitând organizarea de alegeri libere și corecte.

De asemenea, rezoluția condamnă încălcările sistematice ale drepturilor omului în Belarus, reprimarea societății civile și complicitatea țării cu Rusia în războiul împotriva Ucrainei.

Potrivit documentului, peste 1.250 de prizonieri politici sunt ținuți în închisorile din Belarus, mulți dintre care se confruntă cu tortură, condiții care le pun viața în pericol și lipsa îngrijirilor medicale.

Parlamentul European a îndemnat țările membre ale UE să investigheze încălcările drepturilor omului în Belarus, folosind jurisdicția universală. Europarlamentarii au sprijinit inițiativa Lituaniei, din septembrie 2024, de a-i deferi la Curtea Penală Internațională (CPI), pe Lukașenko și membrii regimului său, pentru crime împotriva umanității.

Rezoluția reafirmă sprijinul Parlamentului European pentru forțele democratice belaruse, conduse de lidera opoziției, aflată în exil, Svetlana Tihanovskaia, și îndeamnă la unitate în rândul mișcărilor pro-democrație.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te