„Lukașenka rămâne interlocutorul legitim” al Rusiei (Dmitri Peskov)

Președintele belarus Alexandr Lukașenka și omologul său rus Vladimir Putin, Soci, Rusia, 14 septembrie 2020.

Moscova va acorda un credit de un miliard şi jumătate de dolari Belarusului, ale cărui dificultăţi economice au fost amplificate de criza coronavirusului, a anunțat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov după întrevederea de luni, de la Soci, între președintele belarus Alexander Lukașenka și omologul său rus Vladimir Putin.

În pofida mişcării de protest fără precedent care zguduie Belarus de la începutul lui august, Lukaşenko rămâne „preşedintele legitim al ţării şi interlocutorul lui Vladimir Putin", a mai spus Dmitri Peskov.

1Noi vrem ca ceea ce se întâmplă în Belarus să se rezolve nu prin procese anti-constituţionale, ci în cadrul legii", a adăugat el.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi liderul belarus Aleksandr Lukaşenka au convenit totodată că Moscova poate retrage de la frontiera cu Belarus trupele ruse care ar fi trebuit să servească drept forţă de poliţie de rezervă în cazul în care protestele ar fi devenit violente, relatează luni agenţia rus TASS.

În acelaşi timp, liderul belarus a confirmat în timpul întâlnirii cu Vladimir Putin că vrea să modifice Constituţia, a precizat Peskov.

### Vezi și... ### Rusia continuă să-l sprijine pe Lukașenka

Cei doi au discutat luni la Soci, fiind prima întrevedere directă de la alegerile prezidențiale contestate din Belarus, din 9 august care au provocat un val de proteste fără precedent. Potrivit rezultatelor oficiale, Lukașenka a câștigat un nou mandat cu peste 80% din voturi dar opoziția și între timp sute de mii de belaruși contestă alegerile, afirmând că au fost fraudate, ce alegeri noi și corecte și eliberarea tuturor deținuților politici. La ultimele proteste, duminică 13 septembrie, au fost din nou reținute peste 700 de persoane la Minsk și în alte orașe din Belarus, potrivit Ministerului de Interne.