Alexandr Lukașenko și președintele rus Vladimir Putin au convenit, în timpul discuțiilor de la Minsk, că țările lor vor continua să organizeze exerciții militare comune și vor menține cooperarea militară în alte domenii.
Este prima călătorie în Belarus a lui Putin după mai bine de trei ani și se speculează că s-ar afla acolo în principal pentru că ar vrea ca Belarusul să se alăture Rusiei în războiul împotriva Ucrainei.
### Vezi și... ### Putin face prima vizită după 2020 în Belarus pentru a se vedea cu LukașenkoRusia și Belarus au convenit asupra consolidării cooperării „în toate domeniile”, a declarat Putin în timpul unei conferințe de presă comune, după ce o întâlnire cu Lukașenko care a durat aproximativ două ore și jumătate.
Cooperarea include „măsuri comune pentru securitatea celor două țări”, continuarea antrenamentelor comune și „livrarea reciprocă de arme”, a spus Putin.
Rusia va continua să antreneze aviatorii din Belarus să piloteze avioane care pot transporta ogive nucleare, a adăugat Putin. De asemenea, el a confirmat planurile pentru zborul unui cosmonaut belarus în 2023.
Lukașenko a afirmat, în aceeași conferință de presă comună, că discuțiile au pus accentul pe probleme economice. „Astăzi putem afirma fără echivoc: împreună am reușit nu doar să rezistăm, ci și să găsim oportunități pentru dezvoltarea economiilor noastre", a spus el.
Însă liderul belarus a menționat și cooperarea militară, afirmând că Belarus a amplasat pe poziții sistemul de rachete sol-aer S-400 și sistemele mobile de rachete ghidate Iskander, primite de la Rusia. „Rusia nu poate merge nicăieri fără noi, noi nu putem face nimic fără Rusia”, a spus Lukașenko.
Putin a negat, de asemenea, că ar fi interesat să absoarbă Belarusul sau orice altă țară, spunând că astfel de zvonuri provin de la „rău-voitori”.
Departamentul de Stat al SUA a declarat că declarația reprezintă „culmea ironiei”, câtă vreme Putin încearcă să absoarbă Ucraina.
### Vezi și... ### Capitala Ucrainei a fost bombardată în zori, Putin vizitează BielorusiaVizita lui Putin la Minsk a avut loc la câteva ore după ce forțele rusești au atacat rețeaua electrică și alte infrastructuri din Ucraina folosind drone kamikaze într-un atac dimineața devreme asupra Kievului și a districtelor din jurul acestuia.
Analiștii și oficialii militari erau de părere, înainte de discuțiile dintre cei doi lideri, că Putin ar putea încerca să îl convingă pe Lukașenka să-și desfășoare trupele alături de forțele rusești într-un atac comun asupra Ucrainei.
Alți experți spun că liderul rus ar încerca o stratagemă: să atragă forțele ucrainei din luptele crâncene care au loc acum în est, în nord, spre granița cu Belarus.
Vorbind cu reporterii înainte de plecarea lui Putin, Peskov sposuține că informațiile potrivit cărora Putin l-ar împinge pe Lukașenko să joace un rol mai activ în război sunt „stupide” și „fără susținere”.
### Vezi și... ### Verificarea pregătirii de luptă din Belarus va fi monitorizată de UcrainaPe de altă parte, se spune că și ministrul apărării, Serghei Șoigu, a fost la Minsk pentru se întâlni cu omologul său belarus, în timp ce Rusia se confruntă cu probleme de personal după 10 luni de rezistență acerbă din partea Ucrainei.
Rusia antrenează în prezent mii de soldați proprii în Belarus, deoarece nu dispune de suficiente tabere de pregătire. În ultimele zile, Moscova a transferat cel puțin 50 de camioane militare Ural în Belarus pe 16 decembrie, potrivit unui grup de supraveghere care monitorizează mișcarea trupelor rusești.
Experții au declarat că Rusia le-ar putea pregăti pentru o ofensivă pe scară largă la începutul anului viitor.
Rusia a folosit Belarus, care are o graniță de 1000 de kilometri cu Ucraina, ca rampă de lansare pentru invazia sa. Cu toate acestea, forțele belaruse nu au participat la atac.