Lumea întreagă critică decizia milițiilor Taliban de a interzice accesul femeilor în universități

Forțele de securitate ale milițiilor Taliban blochează accesul femeilor la universitatea din Kabul, marți, 21 decembrie 2022.

Misiunea de Asistență pentru Afganistan a Națiunilor Unite (UNAMA) a cerut milițiilor Taliban care conduc de facto țara, să anuleze imediat interdicția dată femeilor de a mai studia în universități.

Talibanii și-au anunțat decizia la sfârșitul zilei de 20 decembrie, într-o scrisoare adresată de Ministerul Educației către instituțiile de învățământ superior din Afgansitan.

Interdicția a fost imediat condamnată de comunitatea internațională

„Familia ONU și întreaga comunitate umanitară din Afganistan împărtășesc indignarea milioanelor de afgani și a comunității internaționale față de decizia autorităților de facto Taliban de a închide universitățile pentru femei, până la noi ordine și solicită autorităților să revoce imediat decizia”, se spune într-un comunicat al Misiunii ONU de Asistență pentru Afganistan.

La universitățile din Kabul și alte orașe afgane, forțe de securitate înarmate au barat intrarea femeilor. Pe de altă pate, studenții și studentele facultății de medicină din Nangarhar, estul Afganistanului, au protestat împreună împotriva interdicției.

Unele studentele, care au vorbit sub anonimat de frica represaliilor, au declarat pentru Europa Liberă că sesiunea de iarnă începe pe 22 decembrie, dar lor li s-a interzis să-și mai susțină examenele.

Într-un gest rar de solidaritate, unii studenți bărbați au refuzat și ei să meargă la examene, în semn de protest.

La Kandahar în schimb, centrul mișcării Talibam studenții bărbați au participat la examene, în timp ce colegelor lor li se interzicea accesul în facultăți.

Guterres: interdicția este încă o „promisiune încălcată” de Talibani

De când au preluat controlul asupra Afganistanului în august anul trecut, pe fondul retragerii precipitate a forțelor internaționale conduse de Statele Unite, milițiile Taliban le-au interzis fetelor să continuă școala după clasa a șasea; au limitat drastic dreptul femeilor de a lucra în afara căminului; au reimpus un cod sever vestimentar care obligă femeile să fie acoperite din cap până în picioare, când sunt în public. Neînsoțite, femeile nu pot merge nici în parcuri sau săli de sport.

### Vezi și... ### SUA și Marea Britanie condamnă ordinul prin care talibanii interzic înscrierea femeilor la universitate

Misiunea ONU de Asistență pentru Afganistan a avertizat că ostracizarea femeilor va avea un impact „devastator asupra întregii țări”, va aduce mai multă izolare internațională și dificultăți economice unei țări aflate oricum în pragul unei catastrofe umanitare.

Secretarul general ONU, Antonio Guterres, a condamnat deja interdicția drept încă o „promisiune încălcată” de Talibanii care anul trecut, la preluarea puterii, promiteau să respecte toate drepturile femeilor.

„Este greu de imaginat cum se poate dezvolta o țară, cum poate face față tuturor provocărilor pe care le are, fără participarea activă a femeilor la educației și pe piața muncii”, a spus Guterres.

La Berlin, ministra germană de externe Annalena Baerbock a declarat că Talibanii „distrug cu bună știință” viitorul Afganistanului, interzicând accesul femeilor la învățământul superior. Baerbock a promis că problema va fi pe agenda de joi a reuniunii G7, grup pe care în conduce acum Germania, prin rotație.

„Distrugând viitorul fetelor și femeilor din Afganistan, Talibanii au decis să distrugă viitorul țării lor”, a scris ea pe Twitter.

„Talibanii ar vrea să facă femeile invizibile, dar nu vor reuși – lumea îi urmărește”.

Departamentul de Stat american a condamnat și el decizia conducerii afgane și a avertizat că vor urma consecințe serioase.