Lumină și căldură mai scumpă în unele regiuni din țară | Compensații mai mari în decembrie, promit autoritățile

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, susține că pe parcursul lunii decembrie autoritățile au „îmbunătățit” metodologia de calcul a categoriei de vulnerabilitate energetică a cetățenilor

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Se scumpește energia termică la Bălți, Orhei, Comrat, Glodeni și pentru unii consumatori din Chișinău, scrie agora.md. Noile tarife au fost aprobate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică după ce mai mulți producători și furnizori de nergie termică din țară au solicitat majorări de tarife la energia termică livrată consumatorilor finali. Ca urmare, CET-Nord, de exemplu, va furniza căldură și energie electrică mai scumpă cu aproximativ 30%.
  • În facturile pentru luna decembrie, pentru multe familii, compensațiile vor fi mai mari decât pentru luna noiembrie, spune ministrul Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale, Marcel Spatari, citat de Ziarul de Gardă. Oficialul a spus că este vorba în special despre modificarea metodologiei de calcul a bugetului casnic pentru familiile cu copii mici. De asemenea, a fost micșorat pragul de cheltuieli pentru categoria medie de la 20% la 15%, iar gospodăriile pentru care cheltuielile pentru energie reprezintă 15% și mai mult din venitul disponibil vor fi incluși cel puțin în categoria medie.
  • Autoritățile din Republica Moldova vor putea obține informații cu privire la conturile financiare deținute de cetățenii moldoveni în alte țări, notează jurnal.md. Schimbul automat de informații privind conturile financiare are drept scop transparentizarea fluxurilor de capital din străinătate, îmbunătățirea conformării fiscale atât la nivel național, cât și internațional, încurajarea declarării veniturilor de către contribuabili, precum și transparentizarea voluntară a operațiunilor și activelor. Proiectul a fost aprobat de Guvern.
  • Avocatul Poporului, Ceslav Panico, consideră că suspendarea licenței celor șase posturi de televiziune afiliate Partidului Șor și socialiștilor, „restrânge exerciţiul drepturilor fundamentale la libertatea exprimării și a dreptului la proprietate”, scrie newsmaker.md. De asemenea, arogarea acestor competențe de către CSE în locul instanței de judecată, încalcă principiul separaţiei şi colaborării puterilor în stat garantat de art.6 din Constituție”, se arată în declarația Avocatului Poporului, care a solicitat autorităților prezentarea argumentelor privind necesitatea unei asemenea decizii.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook a devenit popular reportajul distribuit de Jurnal TV despre un profesor de informatică și educație fizică din satul Pepeni, care a venit în R. Moldova din Congo acum 18 ani. Profesorul spune că a plecat din Congo din cauza războaielor din regiune. „Am învățat limba, obiceiurile, tradițiile și mă consider moldovean”, spune eroul reportajului, care predă informatica și educația fizică la trei școli din localități diferite.
  • Pe Instagram, una dintre cele mai populare postări distribuite de paginile de media, este știrea cu privire la construirea unui pod peste râul Prut. Newsmaker.md scrie că România va aloca peste 16 milioane de euro. Podul va fi construit în apropierea orașului Ungheni. Va interconecta infrastructurile rutiere între ambele state: Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova).