Pentru că nu mai pot lupta, doi amputați ucraineni merg pe jos pentru a strânge fonduri pentru spitalul militar

Veteranul de război ucrainean Oleksandr Șvetsov, în vârstă de 38 de ani, merge pe o autostradă din Jitomir spre Kiev, pe 18 mai. El se va întâlni cu camaradul său Serhi Hrapko undeva, pe parcursul drumului, cei doi mergând unul spre celălalt, străbătând 120 de kilometri și acumulând 165.000 de pași în cinci zile.

Hrapko, în vârstă de 45 de ani, este ajutat să-și pună proteza pe autostradă. Atât Șvetsov, cât și Hrapko au suferit răni grave care au dus la amputarea membrelor. Ei își apărau patria împotriva separatiștilor din regiunea Donbas din estul țării înainte ca Moscova să lanseze invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022.

Ideea marșului i-a aparținut lui Hrapko după ce un angajat al spitalului i-a spus că au nevoie disperată de echipament. Când l-a sunat pe Șevțov și i-a spus despre planul său, prietenul său a fost de acord să i se alăture în onoarea camarazilor lor răniți.

Șvetsov se odihnește înainte de a porni la drum. "Acesta este modul în care ne putem ajuta frații și surorile de arme și, într-un fel, țara noastră. Pentru că țara noastră luptă cu adevărat în acest moment. Cu toții luptăm în modul în care putem".

Șvetsov se îndreaptă spre capitala ucraineană.  Când separatiștii au ocupat clădirile guvernamentale din Donbas și au proclamat independența în 2014, Șvetsov a fost chemat la datorie. În același an, el a fost lovit de un șrapnel, ceea ce a dus la amputarea piciorului stâng.

Șvetsov poartă cu el un steag ucrainean în timp ce merge pe o autostradă spre Kiev.

O femeie și fiicele ei îl întâmpină pe Hrapko în timpul marșului său pe autostradă. Călătoria lor fiind urmărită pe rețelele de socializare, cei doi au fost o sursă de inspirație pentru mulți ucraineni care au început să le ofere donații.

Fost tâmplar care făcea mobilier pentru grădinițe, Hrapko a fost mobilizat în 2014 și a servit în Brigada 30 Mecanizată. În iulie 2015, la un an după ce Șevțov a fost rănit, Hrapko a fost rănit și el în timpul unui atac cu mortiere la periferia orașului Luhansk.

Rănile suferite de Hrapko au fost atât de grave încât a fost necesară amputarea brațului și a piciorului. El a fost supus la peste 20 de operații.

Șvetsov îl îmbrățișează pe Hrapko când cei doi se întâlnesc la finalul călătoriei de 120 de kilometri pentru a strânge bani pentru materiale medicale în memoria colegilor lor soldați.

Hrapko și Șvețov au strâns peste 3,1 milioane de grivne (84.000 de dolari). Hrapko a recunoscut după lunga călătorie că bătături dureroase la locul unde se atașează proteza. „„Dar acesta nu este un preț mare”, a spus el. „Este o picătură în ocean în comparație cu ceea ce se întâmplă în est”.