Lupta pentru Bahmut continuă, în ciuda declarațiilor de victorie ale Moscovei

Un soldat ucrainean în tranșeele de lângă Bahmut, regiunea Donețk, la 22 mai. Luptele pentru controlul orașului au continuat, în ciuda afirmațiilor Rusiei care susținea că orașul a fost cucerit de trupele Kremlinului.

Un soldat ucrainean lansează o grenadă propulsată de rachetă (RPG) spre pozițiile rusești. Pe 23 mai, ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a declarat pe contul ei Telegram că forțele ucrainene controlau încă marginea sud-vestică a Bakhmut.

Un soldat ucrainean în tranșee, pe linia frontului de lângă Bahmut,pe 22 mai. Cu două zile mai înainte, șeful grupului de mercenari Wagner din Rusia, Evgheni Prigojin, a afirmat că trupele sale au preluat controlul asupra orașului.

Viceministrul ucrainean al Apărării, Hanna Maliar, scria pe contul ei de Telegram că trupele Kievului „controlează periferia sud-vestică a orașului, în districtul Litak”. Ea a precizat că forțele Kievului au făcut unele progrese „pe flancurile de la nord și sud de Bahmut”, dar nu a oferit detalii. RFE/RL nu este în măsură să verifice informații de pe câmpul de luptă.

Luptele brutale pentru Bahmut - un oraș în care, înainte de declanșarea războiului, în februarie 2022, se aflau aproximativ 70.000 de oameni - s-au soldat cu numeroase victime de ambele părți.

Soldat ucrainean în apropierea liniei frontului din Bahmut. Cele 15 luni de război în tranșee au fost descrise de Prigojin ca o „tocător de carne”. Deși experții militari spun că orașul are o valoare strategică redusă, acesta a căpătat o mare importanță simbolică atât pentru Kiev, cât și pentru Moscova.

Armata ucraineană a declarat pe 23 mai că forțele sale au respins 30 de asalturi rusești în ultima zi în oraș, în timp ce luptele s-au redus în Bahmut, dar bombardamentele au continuat în zona din jurul acestuia.

Forțele ucrainene au continuat să respingă atacurile de-a lungul întregii linii de front Bahmut-Avdiivka-Mariinka din regiunea Donețk.

Un soldat ucrainean trage din tranșee cu un RPG spre pozițiile inamice.

Moscova spune că după capturarea Bahmut i s-a deschis calea pentru noi avansuri în regiunea industrială Donbas din estul țării, la granița cu Rusia. Kievul spune că avansul său pe flancurile forțelor rusești este mai semnificativ decât retragerea sa în interiorul Bahmutului propriu-zis, iar Rusia va trebui să își slăbească liniile în altă parte pentru a trimite întăriri pentru a menține orașul distrus.

Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a declarat pe 23 mai că forțele Kievului au făcut progrese „pe flancurile de la nord și sud de Bahmutului" recunoscând că forțele rusești au preluat controlul asupra orașului în sine și continuă să „curețe zonele” pe care le dețineau.