Nu se întîmplă des ca Statele Unite și Rusia să găsească teren de înțelegere în Europa, ba încă și mai rar ca una din țările cele mai sărace din Europa să inspire un optimism prudent. Aceasta este ceea ce tocmai s-a întîmplat luna trecută în mica Moldovă, scriu William H. Hill și David J. Kramer într-un amplu articol apărut în publicația „The American Interest”.
Rămîne, totuși, deschisă o lungă listă de întrebări - constată ei. Își poate Moldova permite să continue diviziunea în privința orientării ei geopolitice? Pot forțele pro-occidentale ale țării să spere într-o cooperare cu Rusia, cu sens? Și poate Moldova să-și depășească moștenirea nenorocită de proastă administrare oligarhică și să facă progrese reale pe plan economic? Răspunsurile la aceste întrebări vor reverbera pînă dincolo de hotarele Moldovei, susțin comentatorii.
Your browser doesn’t support HTML5
Cum s-a ajuns aici ?
Moldova - cunoscută larg drept cea mai săracă țară a Europei, chiar dacă FMI-ul a desemnat tehnic cu acest calificativ Ucraina - a suferit o serie de lovituri pe care și le-a dat singură în ultimii cinci ani. Autorii reamintesc întîi scandalul bancar ce a dus la furtul din cele trei bănci moldovene a circa un miliard de dolari. Urmează apoi „reușita” celui mai bogat oligarh al țării, Vlad Plahotniuc, de a „convinge, a șperțui și a forța deputații să instaleze un guvern controversat condus de PDRM” de la începutul anului 2016.
Controlul atotcuprinzător pe care l-a exercitat Plahotniuc nu s-a tradus însă într-un sprijin larg popular și partidul a ajuns să fie în mare parte marginalizat după refuzul PSRM și al Blocului ACUM de a negocia, și după ce aceste două formațiuni au încheiat un acord suprinzător de ultim minut. În mod interesant, notează cei doi analiști americani, coaliția a primit sprijin din partea Rusiei, a UE și, cu oarecare rezervă, a Statelor Unite.
Pentru analiști, alianța, indiferent cît de mult va dura și în ce fel va avasa, reflectă o reacție profundă și larg răspîndită împotriva administrării oligarhice, împotriva lui Plahoniuc în mod specific, și împotriva corupției ce a pătruns totul, a sărăciei înrădăcinate, făcînd să eșueze promisiunile atît ale guvernelor pro-occidentale, cît și pro-estice.
Guvernele anterioare - apreciază analiștii de la The American Interest - s-au împotmolit într-o rezistență populară atunci cînd au încercat să avanseze mai repede fie spre Est, fie spre Vest. Această tendință s-ar putea schimba, dar nu foarte curînd. Lecția principală a alegerilor din 2019 este că 2/3 din alegători au votat în favoarea punerii cap la corupție și regimului oligarhic. Este vorba de o revoluție de speranță, chiar dacă diviziunile geostrategice profunde se vor menține.
Ce ar trebui să facă acum Moldova ?
Sarcina cea mai importantă cu care se confruntă noua coaliție din Moldova – scriu analiștii americani – este să curețe și să reformeze legislația și instituțile de aplicare a legii și judiciare.
În plus, guvernul moldovenesc trebuie să demonstreze o adevărată înclinare spre punerea în practică a guvernării legii.
Guvernul moldovenesc trebuie să demonstreze o adevărată înclinare spre punerea în practică a guvernării legii...
Calea cea mai bună de a o face este să dea publicității rezultatele anchetei internaționale asupra fraudei bancare din 2014, urmată de o încercare convingătoare de a-i aduce pe cei vinovați în fața justiției. Va fi o sarcină delicată, dat fiind că în scandal au fost implicați atît de mulți membri ai elitei politice moldovene. Dar guvernul ar trebui să încerce să facă procesul cinstit și transparent, și nu doar un exercițiu de represalii. O mișcare într-o asemenea direcție, în acest caz celebru, ar putea instila o încredere populară în buna credință a coaliției.
Reforma electorală nu trebuie să se oprească, pledează mai
Reforma electorală nu trebuie să se oprească ...
departe cei doi analiști. Coaliția ACUM-PSRM ar trebui să profite de ocazie să refacă și să îmbunățească listele electorale moldovene. Legislația electorală și practicile actuale ar trebui modificate ca să permită înregistrarea mai ușoară, verificabilă, și votul sutelor de mii de moldoveni care trăiesc și muncesc în străinătate, atît în vest, cît și regiunea estică.
In privința combaterii corupției, principiul cel mai important ar trebui să fie transparența. Pașii pe calea unei mai mari deschideri în activitarea guvernului moldovenesc și în afacerile economice, ar putea să aibă, deasemenea, efecte secundare salutare în privința respectării libertății presei și în îmbunătățirea climatului de afaceri și investiții.
Legi mai stringente și reglementări, care să guverneze informația despre sursele de capital și deținătorii reali de capital și
Esențial pentru o țară care suferă masiv de pe urma scurgerii de creiere din cauza corupției exacerbate și a lipsei de perspectivă economică ...
întreprinderi, pot și ele ajuta la dezrădăcinarea corupției actuale și să încurajeze pe viitor practicile necorupte. Faptul este esențial pentru o țară care suferă masiv de pe urma scurgerii de creiere din cauza corupției exacerbate și a lipsei de perspectivă economică.
Situația din Moldova nu va fi rezolvată peste noapte. În ultimele două decenii, Moldova a fost depopulată și nu mai are la
Cursul cel mai bun pe care îl poate adopta guvernul este să pună în mișcare procese pozitive, dificil de inversat, pentru a administra prioritățile ...
dispoziție resursele de personal să se ocupe cu mai mult decît problemele de cea mai mare urgență, prioritare. Cursul cel mai bun pe care îl poate adopta guvernul este să pună în mișcare procese pozitive, dificil de inversat, pentru a administra prioritățile identificate acum și a menține progresul pe acest plan.