Lupta pentru Mariupol, de acum o decadă

O mulțime se confruntă cu poliția ucraineană la clădirea consiliului din Mariupol, la 13 aprilie 2014.

Începând din martie 2014, Mariupol a fost trecut printr-o primăvară haotică în care orașul din sud-estul Ucrainei a oscilat între controlul exercitat de o serie de grupări pro-ruse și forțele de ordine ucrainene.

Mulțimea se adună în fața clădirii consiliului din Mariupol după ce aceasta a fost capturată de activiștii pro-ruși, pe 13 aprilie.

Regiunea ucraineană Donbas, în mare parte vorbitoare de limbă rusă, se afla la acea vreme în agitație după înlăturarea președintelui ucrainean pro-Kremlin, Viktor Ianukovici, în februarie 2014. 

Rudele demonstranților pro-ruși reținuți se confruntă cu poliția ucraineană în Mariupol, la 7 mai 2014.

La 7 aprilie, Donețk, un oraș important situat la 100 de kilometri nord de Mariupol, intrase de facto sub control separatist, iar statutul Mariupolului părea să fie în pericol.

Un bărbat mascat sare peste o baricadă în flăcări în centrul orașului Mariupol pe 9 mai 2014.

La începutul lunii mai, au început să se audă împușcături sporadice. În centrul orașului domnea fărădelegea, iar loialitatea în rândul forțelor de ordine locale părea incertă. 
 

O clădire a poliției din centrul orașului Mariupol arde pe 9 mai 2014

La 9 mai, trupele ucrainene au lansat un asalt asupra unei clădiri de poliție din centrul Mariupol, în circumstanțe care rămân controversate. Mai multe persoane au fost ucise în luptele din acea zi. 

Poliția ucraineană interoghează doi bărbați la un punct de control din afara Mariupolului, la 11 mai 2014.

Forțele ucrainene au înființat puncte de control în jurul Mariupolului, în timp ce situația din centru a rămas tensionată.

Mulțimea din Mariupol se înghesuie să semneze pentru un „referendum" privind statutul regiunii Donețk, la 11 mai 2014.

Kievul a calificat referendumurile, care au avut loc în regiunile din Donbas aflate în afara controlului forțelor guvernamentale, drept o „farsă criminală". 
 

Trupe ucrainene într-un camion acoperit cu blindaje improvizate, pe 13 iunie.

La 13 iunie 2014, Kievul a lansat o operațiune militară majoră pentru a recuceri Mariupolul. 

Localnici din Mariupol se uită la un vehicul blindat distrus, care se pare că a aparținut forțelor separatiste, la 13 iunie 2014.

Mai multe persoane au fost ucise în luptele din 13 iunie, care s-au încheiat cu recâștigarea controlului deplin asupra orașului de către Kiev.

O fată flutură un steag în timpul unui miting pro-ucrainean în Mariupol, în august 2014.

În vara anului 2014, Mariupol era din nou ferm în mâinile ucrainenilor și avea să rămână așa până când Rusia a lansat invazia sa la scară largă din 2022. Mariupol a fost înconjurat de forțele rusești la începutul anului 2022. Ele au declanșat un asediu care a distrus o mare parte din oraș și a ucis mii de soldați și civili.

În iunie 2014, controlul orașului Mariupol din sud-estul Ucrainei atârna în balanță între separatiștii pro-ruși și forțele guvernamentale. Iată cum a fost recucerit de Kiev, în timp ce alte orașe din apropiere au fost pierdute.