Lupte crâncene în Donețk. SUA: Războiul din Ucraina a făcut peste 200 000 de victime

Militarii ucraineni pe un tun autopropulsat 2S7 Pion, în apropierea unei linii de front din regiunea Herson, Ucraina, 9 noiembrie 2022

Forțele ucrainene au respins noi atacuri rusești în estul regiunii Donețk, unde Moscova continuă să organizeze o ofensivă în direcțiile Bakhmut și Avdiyivka, a declarat pe 10 noiembrie Statul Major General al Forțelor Armate Ucrainene, în timp ce un înalt oficial militar american a avertizat cu privire la uriașa suferință și marele număr de victime pe care războiul le-a produs printre ucraineni.

Luptele violente din est se desfășoară în timp ce ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a ordonat retragere de pe malul vestic al fluviului Nipru, în regiunea ucraineană Herson, parțial ocupată de ruși. Este cel mai recent eșec aparent al Moscovei pe câmpul de luptă din sud-estul Ucrainei.

Armata ucraineană a declarat că a respins, de asemenea, atacurile rusești în Luhansk, care, împreună cu Donețk, formează regiunea Donbas din estul Ucrainei.

Trupele rusești au lansat raiduri aeriene și cu rachete lovind peste 30 de localități din regiunile Donețk, Luhansk, Dnipropetrovsk, Zaporojie, Nikolaev, Sumi și Herson, a informat armata.

La 9 noiembrie, generalul american Mark Milley, șeful Statului Major interarme, a afirmat că fiecare parte a înregistrat câte 100.000 de militari uciși sau răniți în război, cea mai mare estimare oferită până acum de un oficial occidental. Milley a mai spus și că războiul a forțat între 15 și 30 de milioane de persoane să se refugieze.

ONU a înregistrat 7,8 milioane de persoane ca refugiați din Ucraina în toată Europa, inclusiv în Rusia. Cu toate acestea, cifra nu îi include pe cei care au fost forțați să își părăsească locuințele, dar care au rămas în Ucraina.

Generalul american a sugerat, de asemenea, că aproximativ în conflict au murit până acum și 40 000 de civili ucraineni. Aceste estimări nu au putut fi confirmate în mod independent. Atât Kievul, cât și Moscova se feresc să publice informații referitoare la numărul victimelor. Ultima actualizare a Rusiei, din septembrie, spunea că a pierdut pe câmpul de luptă 5937 de soldați de la începutul conflictului, pe 24 februarie.

Herson este considerat de mulți analiști militari ca fiind cea mai importantă dintre cele patru regiuni ucrainene parțial ocupate pe care Rusia a anunțat că le-a anexat în septembrie. Pe aici trece nu doar singura rută terestră către Peninsula Crimeea, anexată de Rusia, ci este și gura de vărsare a fluviului Nipru, care traversează Ucraina.

Kievul a reacționat cu prudență la anunțul retragerii, menționând că unele forțe rusești au rămas în Kherson și că în regiune au fost trimise întăriri.

„Se retrag, dar nu atât de mult pe cât ar avea loc dacă ar fi vorba de o retragere completă sau de o regrupare”, a declarat Oleksi Arestovici, consilier al președintelui Volodymyr Zelenskiy, într-o înregistrare video postată online la sfârșitul zilei de 9 noiembrie. Generalul Milley estima că retragerea ar putea dura câteva săptămâni.