Ministerul de Externe al Egiptului a declarat că va ajuta la evacuarea a „circa 7.000” de străini și cetățeni cu dublă cetățenie din Fâșia Gaza, prin punctul de trecere Rafah pe care îl controlează, relatează joi AFP. Într-o întâlnire cu diplomați străini, adjunctul ministrului de Externe a spus că cifra de „aproximativ 7.000” include „mai mult de 60” de naționalități.
Miercuri, 1 noiembrie, pentru prima dată de la izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas - provocat de atacul terorist al organizației islamice pe 7 octombrie, în sudul Israelului - punctul de trecere Rafah spre Egipt a fost deschis pentru evacuarea palestinienilor grav răniți și a sute de cetățeni străini sau cu dublă cetățenie. Majoritatea străinilor care au putut părăsi Gaza lucrau pentru organizații umanitare.
Până miercuri seară, cel puțin 355 de persoane cu dublă cetățenie și cel puțin 76 de palestinieni răniți grav au fost evacuați din Gaza.
Printre primii evacuați nu s-au numărat cetățeni moldoveni sau români, au informat ministerele de externe din cele două țări.
Aproximativ 50 de cetățeni moldoveni și 260 de cetățeni români si familiile acestora au cerut să fie evacuați
Într-un interviu, tot miercuri, cu Europa Libera Ucraina, explicând și absența oricărui ucrainean din grupul primilor evacuați, ambasadorul Kievului în Egipt spune că tările din care provin cetățenii care urmează să fie evacuați sunt puse pe listă în ordine alfabetică. 358 de persoane cu cetățenie ucraineană au cerut evacuarea.
- Președintele american Joe Biden a anunțat că primii cetățeni americani au fost evacuație miercuri din Gaza, din cei aproape o mie care se află în enclavă. Biden a declarat că deschiderea punctului de frontieră Rafah pentru palestinienii răniți și cetățenii străini a venit după „eforturi diplomatice intense” și „negocieri susținute cu partenerii noștri din regiune”. Unii cetățeni americani blocați în Fâșia Gaza și familiile lor din Statele Unite au lansat acțiuni în justiție după săptămâni de încercări zadarnice de a părăsi zona de război, relatează New York Times.
- Președintele american Joe Biden a declarat că „o pauză” în luptele din Gaza ar fi necesară pentru a permite eliberarea ostatecilor luați de Hamas în urma atacului din 7 octombrie. Casa Albă a cerut „pauze umanitare” pentru a permite livrarea de ajutoare în Gaza sau pentru a permite evacuarea străinilor și a grav răniților, dar a refuzat până acum să discute despre o încetare a focului.
- Amploarea tragediei din Gaza este „fără precedent”, a declarat comisarul general pentru principala agenție ONU din Palestina, după ce a vizitat enclava aflată sub atacul masiv al Israelului. A fost prima sa vizită în Fâșia Gaza de la izbucnirea războiului pe 7 octombrie. Philippe Lazzarini de la UNRWA a descris vizita sa în Fâșia Gaza drept „una dintre cele mai triste zile din activitatea mea umanitară” și a cerut un efort umanitar „masiv” pentru a preveni moartea locuitorilor din Gaza.
- Forțele israeliene spun că „zeci” de luptători Hamas au fost uciși în operațiunile de peste noapte Forțele aeriene israeliene au dat publicității o declarație în care afirmă că militarii israelieni și forțele lor de blindate au fost atacate cu arme antitanc și grenade în cursul operațiunilor din noaptea de miercuri spre joi, 2 noiembrie.
- Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, a comunicat că aproximativ 1.000 de persoane au fost ucise, rănite sau date dispărute, după două runde de atacuri israeliene asupra taberelor de refugiați din zona nordică Jabalia. Armata israeliană a declarat că a distrus acolo un înalt comandament Hamas și a ucis zeci de luptători ai organizației islamiste.