Lupte violente în jurul unei localități-cheie din estul Ucrainei pe care Kievul spune că a eliberat-o

O fotografie difuzată de Kiev arată soldați ucraineni care pozează cu steaguri naționale ucrainene în fața unei clădiri distruse în satul Klișciivka, pe 17 septembrie.

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat că forțele ucrainene au eliberat Klișciivka, un sat de pe flancul sudic al Bahmut. Anunțul a fost făcut la două zile după ce armata ucraineană a anunțat că a preluat controlul asupra unui mic sat din apropiere, Andriivka, situat la aproximativ 10 kilometri sud-vest de Bahmut.

Un soldat ucrainean arborează steagul național pe o casă distrusă în satul recucerit Andriivka din regiunea Donețk, la 16 septembrie.

Capturarea localităților Andriivka și Klișciivka, situate pe un teren mai înalt, ar permite trupelor ucrainene să atace forțele rusești din Bahmut dinspre nord și sud.

Soldați ucraineni se odihnesc în timpul unei pauze în timpul luptelor. Cu toate acestea, se spune că au avut loc lupte grele în dimineața zilei de 18 septembrie în jurul localității Klișciivka, aflată de câteva luni sub controlul rușilor.

La suprafață au loc bombardamente înverșunate, în vreme ce un soldat ucrainean se adăpostește într-un buncăr în apropiere de Andriivka.

„Forțele de apărare continuă operațiunile de asalt în apropiere de Klișciivka, provocând inamicului pierderi semnificative în efective și echipamente, și și-au consolidat noile poziții", a scris Statul Major General ucrainean pe Facebook la 18 septembrie.
 

Un soldat ucrainean trece pe lângă cadavrul unui soldat rus, pe 16 septembrie, în apropiere de Andriivka.

Capturarea orașului Bahmut de către Rusia, după luni de lupte sângeroase, a fost salutată de Kremlin ca o victorie majoră la momentul respectiv. Orașul devenise, în momentul capturării lui de către ruși, o ruină. 

Un soldat ucrainean trece pe lângă cadavrul unui soldat rus.

Trupele Kievului au eliberat 51 de kilometri pătrați în apropiere de Bahmut de la începutul contraofensivei, potrivit unei postări a Ministerului Apărării pe Telegram. Capturarea ambelor așezări în decurs de trei zile este considerată unul dintre cele mai importante progrese în înverșunata contraofensivă a Ucrainei care-și propune să respingă forțele Moscovei din estul țării.

Un soldat ucrainean fumează o țigară pe un transportor de trupe în apropiere de linia frontului, lângă Bahmut.
 

În timpul contraofensivei declanșate acum trei luni, Kievul a raportat progrese lente, dar constante, împotriva pozițiilor consolidate ale Moscovei, înregistrând în același timp pierderi grele.

Un soldat ucrainean fumează o țigară în timp ce se adăpostește de bombardament.

Președintele Zelenski se pregătește să viziteze Washingtonul în această săptămână în încercarea de a obține mai mult sprijin internațional, astfel că victoriile de pe câmpul de luptă sunt deosebit de importante, deoarece criticii contraofensivei Kievului spun că ofensiva trupelor ucrainene este prea lentă.

RFE/RL nu poate verifica informațiile de pe câmpul de luptă, iar Rusia nu a confirmat progresele ucrainene.

Armata ucraineană a declarat pe 18 septembrie că își continuă contraofensiva în jurul satului Klișciivka, după ce anunțase cu o zi înainte că a eliberat această localitate-cheie din estul Ucrainei.