Luptele din Donețk continuă

Consecințele unui atac aerian în Nikolaev, 29 iunie 2022

Separatiștii susținuți de Moscova pretind că au preluat controlul celei de-a doua mari centrale electrice pe bază de cărbune din Ucraina, în apropiere de orașul Svitlodarsk, în regiunea Donețk din estul Ucrainei.

Rusia a atacat aerian, pe 26 iulie, Odesa și Nikolaev, regiuni sudice la Marea Neagră, lovind clădiri civile și infrastructura portuară. Mass-media separatistă rusă a distribuit imagini în care, se spune, se văd mercenari ruși de la grupul privat Vagner Group în fața clădirii administrative a centralei electrice, dar informația nu a putut fi verificată independent.

Ministerul britanic al Apărării a declarat în buletinul său zilnic de informații din 27 iulie că antreprenorii Vagner au reușit „probabil” să facă progrese tactice în jurul centralei electrice Vuhlehirsk și a satului Novoluhanske, din apropiere, dar nu a confirmat că aceștia ar deține controlul asupra centralei, deși menționează că unele forțe ucrainene s-au retras probabil din zonă.

Statul major ucrainean nu vorbește despre centrala electrică în raportul de situație din seara trecută, dar a spus că au avut loc lupte în jurul satului Semihiria din apropiere. Trupele ucrainene au respins atacurile de-a lungul liniei frontului în regiunile Donețk și Harkov pe 26 iulie, a precizat statul major general.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Macron acuză Rusia că a început „un nou război mondial hibrid”