Luptele din estul Ucrainei cresc în intensitate

Un convoi cu refugiați din orașul Kupiansk, ocupat de trupele rusești, pe un drum avariat la periferia orașului Harkov, 30 mai 2022

Luptele din estul Ucrainei au continuat să crească în intensitate, forțele rusești controlând în prezent cea mai mare parte a orașului-cheie Severodonețk din Donbas.

Șeful administrației militare regionale Luhansk, Serghei Gaidai, a declarat forțele rusești își consolidează pozițiile în centrul orașului Severodonețk, după ce în cursul nopții și-au continuat asaltul. „Rușii controlează cca 70% din Severodonețk. O parte a trupelor ucrainene s-a retrag pe poziții mai avantajoase, pregătite din timp, o altă parte continuă luptele în interiorul orașului”, a scris Gaidai pe Telegram.

Totodată, orașul-geamăn Lisiceansk, de pe celălalt mal al râului Siverski Doneț, se află în întregime sub controlul trupelor ucrainene, potrivit lui Gaidai.

### Vezi și... ### Biden: SUA vor livra Ucrainei sisteme de rachete mai avansate

El a adăugat că din cauza bombardamentelor intense toate operațiunile umanitare și de evacuare în regiune au fost suspendate „Nu există nicio posibilitate pentru livrarea ajutoarelor umanitare în Severodonețk, dar spitalul are suficiente medicamente și alte echipamente, iar centrele umanitare – destule alimente pentru o perioadă de timp”, a mai spus Gaidai.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că forțele ucrainene au înregistrat unele succese în apropierea orașului Herson, din sudul țării, și avansează pe anumite segmente în regiunea Harkov, la est de Kiev.