Luptele grele continuă în Ucraina | Echipe permanente AIEA la centralele nucleare ucrainene

O posibilă lucrare a artistului britanic stradal Banksy pe zidul unei clădiri distruse de lupte la Borodianka, regiunea Kiev, 13 noiembrie 2022.

Forțele ucrainene și cele ruse au continuat luptele grele în estul Ucrainei în timp ce Moscova și-a continuat ofensiva în mai multe direcții, în timp ce comunitatea internațională a promis Ucrainei peste un ajutor de peste un miliard de euro pentru repararea sistemului energetic al țăriie grav avariat de bombardamentele masive ale Rusiei.

Statul Major al armatei ucrainene a anunțat pe 13 decembrie că rușii au continuat să atace la Lîman, Bahmut, Avdiivka și Zaporojie în estul și centrul Ucrainei, bombardând la întâmplare atât poziții militare cât și așezări civile.

Rușii întâmpină dificultăți în înaintarea lor din Donețk

„Încercând că limiteze acțiunile forțelor ucrainene, inamicul bombardează pozițiile trupelor noastre și obiective civile de-a lungul întregii linii de contact, în timp ce își consolidează pozițiile din liniile sale defensive”, a raportat Statul Major.

Zelenski a spus că bombardamentele necontenite ale Rusiei au distrus complet orașul Bahmut și au avariat masiv localitatea Avdiivka din centrul țării.

### Vezi și... ### UE și G7 promit mai mult ajutor militar pentru Ucraina

Iar luptele intense din Donețk aproape că au șters linia de demarcație dintre zonele controlate de ruși și cele controlate de ucraineni.

Moscova a pretins că înaintează încet în Donețk, dar liderul separatiștilor pro-ruși din această regiune, Denis Pușilin, a recunoscut că rușii întâmpină dificultăți în înaintarea lor în anumite zone, precizând că puțin peste jumătate din regiunea Donețk se află sub control rusesc.

Această afirmație nu a putut fi confirmată din surse independente.

Pe 13 decembrie Moscova a respins o propunere de pace din partea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care le-a spus luni statelor G7 că Rusia trebuie să probeze că e capabilă să renunțe la „agresiune” și să înceapă să-și retragă trupele din Ucraina în timpul Crăciunului.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a spus însă marți că nici nu poate fi vorba de așa ceva și a cerut Kievului să accepte noile „realități teritoriale”, adică anexarea de către Rusia în septembrie a patru regiuni ucrainene, o anexare condamnată de majoritatea țărilor din Organizația Națiunilor Unite ca fiind ilegală.

Se încearcă îndepărtarea armamentului greu de la centrala nucleară Zaporojie

Vorbind în cadrul conferinței internaționale de strângere de fonduri pentru Ucraina, la care Kievului i s-a promis un ajutor de peste un miliard de euro, președintele Franței Emmanuel Macron a spus că s-a ajuns la o înțelegere privind îndepărtarea armamentului greu de la centrala nucleară Zaporojie, aflată sub control rusesc și care a fost scena unor lupte grele între ucraineni și ruși, adăugând că se poartă negocieri asupra modului cum să se pună în practică această retragere.

„Am reușit să protejăm Cernobîlul, iar scopul nostru e să protejăm Zaporojie. Săptămânile care vin vor fi cruciale”, a spus Macron.

### Vezi și... ### Peste un miliard de euro: nou ajutor de urgență pentru Ucraina

Vorbind tot despre Zaporojie, premierul ucraineam Denis Șmîhal, prezent la conferința donatorilor pentru Ucraina de la Paris, a spus că Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a acceptat să trimită echipe tehnice permanente la centralele nucleare ale Ucrainei, inclusiv la Zaporojie.

„Am discutat despre demilitarizarea centralei nucleare Zaporojie. E nevoie ca acțiunile ilegale ale Rusiei la centrala nucleară [Zaporojie] să înceteze”, a spus premierul ucrainean după o întrevedere la Paris cu directorul AIEA Rafael Grossi.

Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a anunțat pe 12 decembrie că cel puțin 6.755 de civili și alți mai mult de 10.600 răniți de la începerea invaziei neprovocate a Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie.

Până acum luna asta, mai spune OHCHR, 67 civili su fost uciși și alți 282 răniți în timpul atacurilor rusești asupra obiectivelor civile și de infrastructură din Ucraina.

OHCHR a sublinat că e foarte posibil ca bilanțul real al victimelor să fie mult mai mare din cauza întârzierilor în primirea de informații din unele locuri unde continuă luptele, și multe din rapoarte trebuie confirmate.

Cu relatări Reuters, AP, CNN.