La 23 mai, Ministerul rus al Apărării a afirmat că trupele sale au înconjurat luptătorii inamici și au folosit „lovituri aeriene, focuri de artilerie și acțiuni active ale unităților de frontieră” pentru a respinge forțele, ucigând mulți dintre ei.
### Vezi și... ### Rusia susține că a fost atacată de unități militare care au trecut granița dinspre UcrainaAceste afirmații nu au putut fi confirmate din surse independente, dar guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, a declarat că așa-numitele măsuri antiteroriste introduse anterior au fost anulate.
Iar unul dintre cele două grupuri care susțin că se află în spatele raidului - Corpul Voluntarilor Ruși (RVC) - a declarat pe rețelele de socializare că „într-o zi ne vom întoarce pentru a rămâne”.
RVC și Legiunea Libertatea Rusiei au revendicat responsabilitatea pentru incursiunea care i-a șocat pe localnici și autoritățile ruse. Cele două organizații susțin că sunt formate din luptători ruși anti-Kremlin care urmăresc răsturnarea președintelui Vladimir Putin. Nu se știe deocamdată dacă luptătorii au revenit în Ucraina după ce au luptat în mai multe sate din zona de frontieră. Incursiunea pe teritoriul rus ar putea fi cea mai mare de când Kremlinul a lansat războiul împotriva Ucrainei în urmă cu 15 luni și subliniază lipsa generală de efective militare a Moscovei.
Guvernul ucrainean a negat orice rol în aceste evenimente.
La întoarcerea din prelungita sa călătorie în străinătate, Zelenski s-a deplasat pe front la 23 mai și a felicitat militarii cu ocazia Zilei Corpului de Marină ucrainean. El a postat fotografii în care apare înmânând medalii luptătorilor la un sit din apropierea orașului Vuhledar din sudul Ucrainei.
### Vezi și... ### Volodimir Zelenski vizitează trupele de pe frontul din Donețk„În fiecare zi pe câmpul de luptă, militarii ucraineni dovedesc că sunt o forță puternică care distruge inamicul, eliberează pământul ucrainean și îndeplinește cele mai dificile sarcini în cele mai dificile condiții”, a declarat Zelenski. „Începând de astăzi”, a adăugat el, „creștem semnificativ potențialul pușcașilor marini și creăm un Corp al pușcașilor marini”.
Ambele părți revendică succese în orașul Bakhmut din estul țării, Rusia afirmând că are acum orașul sub control, după o bătălie care a duratmulte luni și care se estimează că a provocat mii de victime. De partea cealaltă, armata ucraineană susține că încă mai luptă în Bakhmut și în jurul acestuia, forțele ucrainene respingând 30 de asalturi rusești în ultima zi în oraș.
Forțele ucrainene au făcut unele progrese pe flancurile nordic și sudic al Bahmut, a spus și generalul Oleksandr Sîrski, comandantul forțelor terestre ucrainene, la 23 mai. „Bătălia continuă. Forțele noastre de apărare fac progrese pe flancuri”, scria Sîrski pe rețeaua media Telegram.
Ministrul adjunct al apărării Hanna Maliar a scris separat pe Telegram că, în general, intensitatea luptelor din oraș a scăzut, deși continuă în suburbii. Maliar a declarat că progresul ucrainean în Bahmut este "nesemnificativ", dar că Rusia suportă „pierderi mari”.
Statul Major al armatei ucrainene a declarat pe 23 mai că nu au existat atacuri cu rachete în Ucraina în ultimele 24 de ore, dar a precizat că forțele ruse au lansat aproximativ două duzini de lovituri aeriene și focuri de artilerie pentru a distruge mai multe orașe și sate.
„S-au înregistrat, din păcate, morți și răniți în rândul civililor, iar locuințele particulare și infrastructura administrativă au fost avariate", a precizat acesta.
Pe frontul diplomatic, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a respins afirmațiile Kremlinului potrivit cărora antrenamentul piloților ucraineni pe avioane de vânătoare F-16 produse în SUA face din NATO un participant la război.
„Ajutăm Ucraina să susțină acest drept de a se apăra. Acest lucru nu face din NATO și aliații NATO o parte a conflictului”, a declarat el reporterilor la Bruxelles.
Valeri Zalujni, comandantul-șef al forțelor ucrainene, a declarat că a avut o conversație telefonică cu comandantul suprem aliat al SUA în Europa, generalul Christopher Cavoli.
Zalujni a declarat într-o postare pe Facebook că cei doi au discutat despre necesitatea de a consolida apărarea aeriană a Ucrainei, în special cu ajutorul avioanelor de luptă F-16, și de a crește aprovizionarea cu muniție.