A treia zi de lupte între Armenia și Azerbaidjan pentru regiunea disputată Nagorno-Karabach

Imagine dintre film al ministerului azer al Apărării care prezintă artileria Azerbaidjanului lansând un atac împotriva pozițiilor separatiștilor armeni, 28 septembrie 2020

Luptele între Armenia și Azerbaidjan pentru regiunea disputată Nagorno-Karabach continuă, marți, pentru a treia zi consecutiv, spun părțile beligerante, acuzându-se reciproc de desfășurarea bateriilor de artilerie la linia de contact.

Nagorno-Karabach

Nagorno-Karabah și șapte raioane adiacente din Azerbaidjan au fost cucerite de separatiștii sprijiniți de Armenia în cursul războiului din 1988 – 1994, primul conflict separatist din fostul spațiu sovietic. Cel puțin 30 de mii de persoane au murit și sute de mii de persoane au fost obligate să se refugieze.

Rusia a mediat un acord de încetare a luptelor în 1994 (ulterior s-a implicat inclusiv cu trupe militare de menținere a păcii, dislocate în zonă). De atunci, regiunea separatistă este controlată de forțele etnicilor armeni, dar Azerbaidjanul susține că în regiune se află și forțe armene.

Proclamația de independență a regiunii nu este recunoscută internațional.

Se relatează despre multe zeci de morți de ambele părți, de la izbucnirea violențelor, pe 27 septembrie. „În noaptea de 28-29 septembrie, lupte intense au continuat pe întreaga linie a frontului”, a spus ministerul azer al apărării, acuzând forțele armene și de bombardamente asupra regiunii Dashkesan din Azerbaidjan. Erevanul a spus că acuzația este „absolut falsă”. Sunt cele mai serioase lupte între forțele armene și azere din ultimii peste patru ani, cauzând îngrijorări despre stabilitatea în Caucazul de Sud, pe unde trece un coridor de transport de resurse energetice către piețele globale. Consiliul de Securitate ONU se întrunește de urgență, marți, pentru a lua în discuție situația, care amenință cu atragerea în conflict a puterilor regionale, Turcia și Rusia. Cancelara germană Angela Merkel a cerut oprirea imediată a focului și revenirea la masa negocierilor, a anunțat purtătorul de cuvânt al guvernului german. Steffen Seibert a mai spus că Merkel a vorbit, marți, cu președintele azer Ilham Aliyev, după ce discutase cu o zi mai devreme cu premierul armean Nikol Pașinian.