Noii conducători ai Siriei au acordat, după toate aparențele, funcții militare de rang înalt mai multor luptători islamiști străini. Tendința a alarmat guvernele din țările de origine ale acestora, care se tem de un potențial „export” al revoluției pe propriul teritoriu.
Citând surse anonime din Siria, relatări Reuters și AFP au afirmat că un etnic albanez din Macedonia de Nord, un cetățean tadjic și trei etnici uiguri din China se numără printre străinii promovați în posturi oficiale.
Trei dintre luptătorii străini au primit gradul de general de brigadă, iar cel puțin alți trei au obținut gradul de colonel, potrivit relatărilor pe care Europa Liberă/ Libertatea (RFE/RL) nu le poate verifica independent.
Construirea noii armate a Siriei
Abdul Samrez Jashari, de origine macedoneană - cunoscut și ca Abu Qatada al-Albani - a fost numit colonel.
În vârstă de 48 de ani, el conduce Xhemati Alban, un grup militant predominant de etnie albaneză care s-a aliat cu Hayat Tahrir al-Sham (HTS) - gruparea islamistă, desemnată drept organizație teroristă de către Statele Unite și UE, care l-a răsturnat pe președintele sirian Bashar al-Assad în decembrie 2024.
Jashari a fost desemnat terorist de către Departamentul Trezoreriei Statelor Unite în 2016.
Un alt străin numit colonel a fost identificat de bloggeri tadjici apropiați de forțele HTS drept Saifiddin Tojiboev, un luptător din Tadjikistan.
RFE/RL nu a putut verifica autenticitatea relatărilor privind presupusa numire a lui Tojiboev ca nou comandant al operațiunilor și promovarea sa de la gradul de maior la cel de colonel.
O sursă din cadrul forțelor de ordine din Tadjikistan, care a dorit să-și păstreze anonimatul, a declarat pentru redacția tadjică a RFE/RL pe 5 ianuarie că guvernul este la curent cu știrile privind noua numire a lui Tojiboev.
În vârstă de 41 de ani, Tojiboev este căutat în Tadjikistan, fiind acuzat de participare la un conflict străin, de apartenență la organizații teroriste și de recrutare de luptători pentru grupuri teroriste. Numele său figurează, de asemenea, pe lista persoanelor sancționate de banca centrală din Tadjikistan, cărora le este interzisă desfășurarea de activități financiare.
„Tojiboev și fratele său au plecat în Siria în 2013 și au luat parte la conflicte militare acolo”, a declarat sursa din Dușanbe pentru RFE/RL. „Tojiboev a recrutat, de asemenea, mai mulți cetățeni [tadjici] pentru a se alătura grupărilor teroriste”.
Tojiboev a fost membru al Partidului Renașterii Islamice din Tadjikistan (IRPT), o mișcare cândva populară pe care Dușanbe a interzis-o și a catalogat-o drept „teroristă” în 2015. Partidul neagă acuzațiile de terorism.
Tojiboev a fost pentru scurt timp șeful biroului local al IRPT în raionul său natal Spitamen, din nordul Tadjikistanului, în 2012, înainte de a demisiona și de a începe să critice politicile partidului.
Noua armată siriană, controlată de mișcarea HTS, nu a făcut declarații oficiale despre numirea de cetățeni străini în funcții militare. HTS s-a angajat public să adopte politici moderate în ceea ce privește drepturile femeilor, reconcilierea națională și relațiile cu comunitatea internațională. Gruparea islamistă încearcă să creeze o armată profesionistă din diferitele facțiuni militante cu care s-a aliat.
Se știe că HTS include un număr mare de luptători din Rusia, Asia Centrală și Balcani. Majoritatea acestora au ajuns în Siria după ce gruparea extremistă Stat Islamic (SI sau ISIS) a anunțat crearea unui califat în anumite regiuni din Siria și Irak în 2014.
Teama de represalii acasă
În țările lor de origine, mulți dintre luptători sunt văzuți ca potențiale amenințări la adresa stabilității și securității naționale.
În decembrie 2024, când pe rețelele de socializare au circulat videoclipuri care înfățișau militanți tadjici în Siria, o sursă apropiată forțelor de securitate tadjice, care a dorit să-și păstreze anonimatul, a declarat că guvernarea de la Dușanbe nu este deloc bucuroasă să-și vadă concetățenii luptând în războaie străine.
„Aceștia s-ar putea întoarce într-o zi în Tadjikistan și ar putea încerca să provoace probleme serioase aici", a declarat sursa pentru RFE/RL, descriind militanții drept „o bombă cu ceas”.
În ultimii ani, guvernele din Asia Centrală au repatriat sute de cetățeni - membri ai familiilor luptătorilor SI - din Irak și Siria, ajutându-i să se „reintegreze” în viața civilă.
Alte zeci de persoane s-au întors voluntar, profitând de amnistiile guvernamentale.
Potrivit experților, este posibil să mai existe câteva mii de combatanți străini în Siria.
Ceea ce îngrijorează guvernele este posibilitatea ca luptătorii să încerce să aducă ideologia HTS sau „revoluția islamică”, într-o formă sau alta, în țările lor de origine.
Aaron Zelin, care a scris o carte despre HTS, a declarat pentru RFE/RL că numirile nu sugerează că noii conducători ai Siriei, conduși de Ahmed al-Sharaa, cunoscut anterior ca Abu Mohammed al-Golani, ar avea o agendă care să depășească granițele Siriei.
„Există un... efort al lui Golani și al HTS de a încerca să se asigure că acești oameni urmează ordinele statului sirian, acum că războiul este mai mult sau mai puțin încheiat", a declarat Zelin, senior fellow la Institutul din Washington pentru Orientul Mijlociu.
Expertul a amintit că Sharaa a vorbit despre acordarea cetățeniei siriene străinilor care au locuit în țară o anumită perioadă de timp și au sprijinit HTS în lupta sa împotriva regimului lui Assad.
„Golani încearcă să îi indigenizeze potențial și să îi facă sirieni. [Este] mai bine pentru ei să fie integrați și să urmeze noul rol al HTS decât să lucreze pe cont propriu”, a declarat Zelin.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te