Demonstranții au îndemnat oamenii să voteze „da” la referendumul de la 30 septembrie, la care vor fi întrebați dacă sunt de acord ca țara lor să se numească în viitor „Macedonia de nord”.
Referendumul vine în urma unui acord cu Grecia vecină de încheiere a disputei de decenii asupra numelui Macedoniei, desprinsă din Iugoslavia în 1991 cu numele „Republica Macedonia”.
Grecia s-a opus mereu acestei denumiri, spunând că ar ascunde pretenții teritoriale și de moștenire istorică față de propria ei provincie macedoneană. Din cauza disputei, Atena a blocat primirea Macedoniei în NATO și UE.
Ministrul apărării din Statele Unite, Jim Mattis, a sosit luni, 17 septembrie, la Skopje, unde a avertizat că Rusia recurge la fonduri și pârghii de influență pentru a sprijini opoziția față de schimbarea numelui Macedoniei în campania dinaintea referendumului.
Vorbind luni la o conferință de presă comună cu premierul macedonean Zoran Zaev, Jim Mattis a spus că Statele Unite sunt conștiente de „alegerea politică complexă” cu care se confruntă macedonenii și îi îndeamnă să-și folosească dreptul suveran și „răspunderea democratică” la votul din 30 septembrie.
În ajun, președintele Donald Trump îi îndemnase pe macedoneni, ca și alți lideri occidentali, să accepte schimbarea numelui.
Sondajele de opinie sugerează o victorie categorică a taberei în favoarea schimbării numelui...
Sondajele de opinie sugerează o victorie categorică a taberei în favoarea schimbării numelui, dar pentru validarea referendumului este nevoie de o participare la vot de cel puțin 50% în țara balcanică cu 1,8 milioane de locuitori.
Adresându-se luni demonstranților la sediul misiunii UE în capitala macedoneană, premierul pro-european Zoran Zaev a spus că acordul „istoric” cu Grecia a fost „drept”.
„Uniunea Europeană și NATO reprezintă pentru noi calea sigură, nu avem nicio altă alternativă. Este calea spre o viață mai bună”, a spus Zaev.
Duminică, principalul partid de opoziție VMRO-DPMNE și-a ținut propriul miting în orașul Stip, din estul țării, îndemnând lumea să nu accepte schimbarea numelui statului. Liderii opoziției naționaliste au spus că guvernanții încearcă să „abuzeze” de dorința de integrare euro-atlantică a populației forțând-o să accepte un acord nedrept cu grecii.