Machos și toros la Pamplona, la festivalul San Fermin
Festivalul San Fermin are loc între 6 și 14 iulie. În fiecare din aceste zile, la opt dimineață, șase tauri, cântărind până la 500 kg, sunt lăsați să alerge pe străzile orașului Pamplona, din regiunea Navarra. În fața lor aleargă sute de bărbați îmbrăcați în alb, cu baticuri roșii la gât.
În primele două zile ale festivalului de anul acesta au fost rănite „doar” șase persoane, ceea ce este sub media anuală.
An de an, festivalul San Fermin - mai exact partea lui de alergare în fața taurului - este tot mai criticat. Apărătorii drepturilor animalelor spun că taurii, care spre deosebire de bărbați nu aleg ei să fugă pe stradă - se rănesc adesea, și mor, de pildă când se izbesc, în panică, de ziduri.
Festivalul San Fermin, făcut celebru în afara Spaniei și de scriitorul american Ernest Hemingway, cuprinde manifestări numeroase, unele mai puțin periculoase decât fuga de taur, fiind cea mai importantă sărbătoare anuală a Pamplonei.
San Fermin atrage localnici și foarte mulți turiști. Unii spun că sărbătoarea e specială, că merită drumul până acolo. Alții spun că fuga cu taurii pe străzi este un obicei machist, prostesc și că ar trebui renunțat la ea.
Sute de alergători îmbrăcați în alb se adună la startul cursei de marți, 9 iulie. Festivalul cuprinde de asemenea spectacole folclorice și un mare foc de artificii.
Selfie cu amintirea lui Hemingway, înainte de cursă.
Toreadorul francez Juan Leal înaintea coridei din 8 iulie, din cadrul festivalului San Fermin, de la Pamplona. Luptele cu taurii își pierd treptat puterea de atracție în Spania și țările latino-americane. Recent, guvernul de stânga al Spaniei a oprit premierea antuală din bugetul de stat a celor mai buni toreadori, spunând că torturarea animalelor nu trebuie recompensată, și cu atât mai puțin din banii publici.