Macron cheamă politicienii francezi moderați să strângă rândurile ca să înfrângă extremiștii la alegeri

Associated Press a caracterizat drept „sumbră” apariția lui Macron în fața presei, miercuri.

Președintele francez, Emmanuel Macron, a făcut apel miercuri la politicienii moderați de stânga și de dreapta să se regrupeze pentru a înfrânge extremiștii la alegerile parlamentare anticipate pe care le-a convocat în urma „europarlamentarelor câștigate în Franța de naționaliști.

Scrutinul anticipat va avea loc în două tururi, la 30 iunie și 7 iulie, la trei săptămâni după triumful naționaliștilor din Adunarea Națională (RN) conduși de Marine le Pen, din 9 iunie.

În prima sa apariție publică după anunțul șocant din seara alegerilor europene, Macron a spus miercuri la o conferință de presă, la Paris, că a decis să ia acea decizie riscantă pentru că nu poate ignora noua realitate politică.

El a făcut apel la „bărbații și femeile de bună-credință care au fost în stare să spună NU extremiștilor de dreapta și de stânga să facă front comun pentru a construi un nou proiect” pentru Franța.

„Lucrurile sunt simple, azi: avem alianțe nenaturale la ambele extreme, care se înțeleg numai și numai pe împărțirea posturilor și care nu vor fi capabile să pună în practică niciun program”, a spus președintele.

El a precizat că la alegerile anticipate, forța cea mai periculoasă este extrema dreaptă.

Macron a acuzat miercuri extrema dreaptă franceză că menține o „ambiguitate față de Rusia” și a criticat dorința acesteia de a „părăsi NATO”, a relatat France Presse.

În același timp, a spus el, „extrema stângă reprezintă o viziune balcanizată a politicii noastre, a diplomației noastre".

Associated Press amintește că partidele de stânga franceze au făcut deja luni seară primii pași spre o alianță din care ar face parte verzii, socialiștii, comuniștii și formațiunea de extremă stânga La France insoumise (Franța Nesupusă).

Lidera RM, Marine le Pen, la rândul ei, face demersuri să-și consolideze puterea pe partea dreaptă a spectrului politic, într-un efort de a-și translata victoria la „europarlamentare” într-un triumf intern.

Partidul ei urmează să aibă cele mai multe locuri în Parlamentul European dintre partidele franceze: 30 dintr-un total de 81 rezervate Franței. (M.Ț.)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te