Dezbatere electorală în Franța | Macron spune că Rusia este „bancherul” lui Marine Le Pen

Președintele francez Emmanuel Macron a criticat-o pe contracandidata sa, Marine Le Pen, pentru legăturile cu Rusia, într-o dezbatere televizată care a avut loc pe 20 aprilie, înaintea votului prezidențial din 24 aprilie.

### Vezi și... ### «Allons z'enfants»: presa despre prudenta ușurare după prima rundă a prezidențialelor din Franța

Macron, care o devansează pe Le Pen în sondajele de opinie, a adus în discuție un împrumut făcut de partidul lui Le Pen în 2014 de la o bancă ruso-cehă, spunând că această datorie înseamnă că, dacă va fi aleasă, Le Pen va avea mâinile legate în relațiile cu Kremlinul.„Vorbești despre bancherul tău când vorbești despre Rusia, asta este problema”, a spus Macron.

Le Pen a spus că Macron este „necinstit” pentru că a ridicat această problemă și a spus despre sine că este „cu totul liberă” și că partidul ei rambursează împrumutul. La rândul său, Le Pen a încercat să apeleze la alegătorii care se luptă cu creșterea prețurilor pe fondul consecințelor războiului Rusiei din Ucraina. Ea a declarat că reducerea costului vieții va fi prioritatea ei dacă va fi aleasă.

Tot pe 20 aprilie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și activistul rus anticorupție Alexei Navalnîi aflat în închisoare și-au exprimat sprijinul pentru Macron. Navalnîi a declarat într-o postare pe Twitter că „fără ezitare, îndeamnă poporul francez să voteze pentru Emmanuel Macron pe 24 aprilie”.

„Nu voi purta o eșarfă de solidaritate, pentru că aici ar fi o încălcare a normelor și aș putea fi băgat în celulă, dar voi fi alături de Franța și de francezi,” scrie Alexei Navalnîi.