Macron promite să „facă totul” pentru a opri mașina de război rusească în Ucraina

Preşedinţii Klaus Iohannis (dreapta) şi Emmanuel Macron (stânga), la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu din judeţul Constanţa, 15 iunie 2022

Președintele francez Emmanuel Macron a promis să „facă totul” pentru a opri războiul Rusiei în Ucraina, într-o aparentă îndepărtare de poziția sa anterioară față de Moscova, care a stârnit îngrijorare la Kiev și în rândul aliaților europeni cu privire la angajamentul Franței de a ține piept Moscovei.

Macron, care a sosit în România în seara zilei de 14 iunie, în cadrul unui turneu de trei zile în flancul sudic al NATO și în Republica Moldova, a fost criticat de Ucraina și de aliații din Europa de Est pentru că ar fi mai puțin ferm în susținerea Ucrainei, în timp ce aceasta se luptă să respingă trupele rusești. „Vom face totul pentru a opri forțele de război ale Rusiei, pentru a-i ajuta pe ucraineni și armata lor și pentru a continua să negociem”, a declarat Macron în fața trupelor franceze, americane, britanice și ale altor aliați, la baza militară NATO Kogălniceanu, în apropiere de portul românesc Constanța de la Marea Neagră.

Macron este așteptat la Chișinău, capitala Republicii Moldova, miercuri, 15 iunie, pentru consultări cu președintele pro-occidental Maia Sandu. Unele informații din presă, care nu au fost confirmate de biroul lui Macron, spun că acesta se va îndrepta apoi spre Kiev pentru o vizită pe 16 iunie, la care ar putea participa și cancelarul german Olaf Scholz, premierul italian Mario Draghi și președintele român Klaus Iohannis.

„Trebuie să sprijinim Ucraina”, a declarat Macron într-o conferință de presă comună cu Iohannis pe 15 iunie. „Dar trebuie să fim lucizi: nu suntem în război cu Rusia”, a adăugat Macron, care a continuat să mențină deschise canalele de comunicare cu Kremlinul de la începutul invaziei.

### Vezi și... ### Analiză | Mizele vizitei lui Macron în România și Ucraina