Macron: Putin a acceptat o inspecție internațională la centrala de la Zaporojie

Centrala nucleară Zaporojie, 4 august 2022

Președintele Franței Emmanuel Macron i-a spus omologului său rus Vladimir Putin că e îngrijorat de riscurile de securitate de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, a anunțat Palatul Élysée, adăugând că Putin a acceptat trimiterea acolo a unei echipe de experți de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA).

Cei doi șefi de stat au convenit să-și continue discuțiile în zilele următoare, potrivit unei stenograme a convorbirii telefonice dintre Macron și Putin trimisă presei de președinția franceză, relatează Reuters.

### Vezi și... ### Energoatom: e posibil ca Rusia să pregătească o provocare la Zaporojie

Compania ucraineană Energoatom, operatorul centralei nucleare de la Zaporojie, a spus vineri că e posibil ca Moscova să decupleze centrala de la rețeaua electrică a Ucrainei. O operațiune complexă despre care Kievul spune că ar putea declanșa un dezastru.

Centrala nucleară de la Zaporojie a fost ocupată de ruși în martie, imediat după declanșarea războiului de către Rusia în Ucraina, pe 24 februarie. Centrala, cea mai mare centrală de acest fel din Europa, a fost în ultimele săptămâni ținta unor bombardamente pentru care Rusia și Ucraina se acuză reciproc.

Potrivit stenogramei de la Kremlin a conversației telefonice dintre Emmanuel Macron și Vladimir Putin, acesta din urmă a susținut că bombardarea centralei nucleare controlată de ruși, pentru care el a dat vina pe Kiev, a creat riscul unei „catastrofe pe scară largă”.