În timpul vizitei, Emmanuel Macron și omologul său Aleksandar Vucic intenționează să discute un acord de cumpărare a avioanelor de luptă Rafale, produse în Franța, dar și teme precum energia sau inteligența artificială, transmit RFE/RL și Reuters.
E a doua întâlnire a lui Macron cu Vucic în acest an și urmează vizitei președintelui chinez Xi Jinping la Belgrad, în luna mai.
Într-un articol publicat joi în cotidianul pro-guvernamental sârb Politika, Macron a scris că Belgradul își poate menține poziția independentă „doar sub auspiciile UE”.
„Când războiul a izbucnit din nou pe continentul nostru, inițiat de Rusia, ideea că Serbia ar putea să-și caute propria cale în eternul joc al echilibrului între puteri este doar o iluzie”, a scris Macron, potrivit Reuters.
UE rămâne cel mai mare investitor al Serbiei și sute de mii de sârbi lucrează în companii deținute de investitori occidentali.
Miercuri seara, Aleksandar Vucic a declarat că există probleme nerezolvate legate de cumpărarea avioanelor Rafale, estimate la aproximativ 3 miliarde de euro (3,34 miliarde de dolari).
„Nu este o chestiune de preț, este o chestiune de anumite garanții. Ne luptăm cu asta de patru zile”, a declarat el, potrivit Reuters, care citează presa din Serbia.
Aleksandar Zivotic, profesor de istorie la Universitatea din Belgrad, spune că un acord de vânzare a avioanelor franceze ar însemna o ieșire de sub influența rusă.
„O astfel de tehnologie militară nu este cumpărată doar cu bani, ci și cu promisiuni de politică externă”, a spus expertul.
Belgradul a redus cooperarea militară cu Moscova după ce Rusia a invadat Ucraina și a condamnat invazia.
Însă, spre deosebire de UE și alte țări occidentale, nu a impus sancțiuni Moscovei.
Armata și forțele aeriene ale Serbiei au în dotare arme provenite atât din Rusia erei sovietice, cât și din occident: elicoptere și avioane de transport Airbus, radare de la Thales și rachete sol-aer Mistral produse de Franța.
Serbia - relație complicată cu UE
Palatul Elysee a anunțat anterior că Macron își va confirma sprijinul pentru integrarea europeană a Serbiei.
Serbia, care are din 2012 statut de candidat la aderarea la Uniunea Europeană din 2012, a iritat Bruxellesul prin menținerea legăturilor cu Rusia în timpul războiului său de agresiune împotriva Ucrainei și prin refuzul de a impune sancțiuni Moscovei.
Uniunea Europeană a transmis Serbiei pe 15 august că acest comportament nu este compatibil cu valorile UE și cu procesul de aderare.
Reacția UE a urmat întâlnirilor dintre vicepremierul sârb Aleksandar Vulin și oficiali de la Kremlin la Moscova.
Vulin a spus atunci că este mândru că Serbia „nu face parte din isteria anti-rusă” și nu s-a alăturat sancțiunilor occidentale impuse ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.
Șeful Delegației Uniunii Europene, Emanuele Giaufret, la Belgrad, pe 28 august, a spus despre vizita președintelui Franței la Belgrad că e un pas important în drumul Serbiei către Uniunea Europeană.
Știre preluată de la Europa Liberă România.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te