Macron vizitează Kievul, după discuțiile cu Putin pe tema crizei ucrainene

Președinții Emmanuel Macron și Volodimir Zelenskiy, la Paris, 16 aprilie 2021

Președintele francez Emmanuel Macron a sosit la Kiev marți, 8 februarie, în a doua etapă a turneului său diplomatic menit să detensioneze situația internațională provocată de consolidarea militară a Rusiei în apropierea Ucrainei, la o zi după ce s-a întâlnit la Moscova cu președintele Vladimir Putin. Macron va purta discuții cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în contextul creșterii temerilor că Moscova, care a concentrat peste 100.000 de militari în apropierea graniței ucrainene, s-ar putea pregăti să își invadeze vecinul din Vest.

Pe 7 februarie, Macron a declarat că i-a făcut propuneri de „garanții concrete de securitate” lui Putin, în timpul întâlnirii lor de la Kremlin, și că liderul rus l-a asigurat de „disponibilitatea sa de a se angaja în acest sens și de dorința sa de a menține stabilitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”. Liderul francez a declarat că a găsit puncte de convergență cu Putin, adăugând că zilele următoare vor fi cruciale pentru găsirea unei soluții la criză.

### Vezi și... ### Bons baisers de Russie: cum vede presa întâlnirea Putin-Macron

La rândul său, Putin a declarat că Moscova „va face totul pentru a găsi compromisuri care să convină tuturor”, adăugând că mai multe propuneri înaintate de Macron ar putea constitui o bază pentru a avansa în criza privind Ucraina.

Cu toate acestea, pe 8 februarie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a încercat să atenueze așteptările după discuțiile Putin-Macron, afirmând că Rusia și Franța nu au reușit încă să ajungă la un acord privind aplanarea tensiunilor din jurul Ucrainei, deși întâlnirea a oferit o bază pentru continuarea activităților în această direcție.

La Kiev, ministrul de externe Dmitro Kuleba a declarat pe 8 februarie că, deși Ucraina așteaptă cu nerăbdare discuțiile cu Macron pe marginea propunerilor lui Putin, Kievul nu-și va încălca propriile „linii roșii” privind soluționarea conflictului din Donbas și nu va face niciun fel de concesii în ceea ce priveşte integritatea teritorială a Ucrainei.

Your browser doesn’t support HTML5

Suflul războiului se face simțit la granița dintre România și Ucraina