Macron vrea „armistițiu olimpic” la vară, după tradiția antică

Încetarea luptelor pe durata Jocurilor Olimpice a devenit tradiție în Grecia antică. În imagine: repetiții în Grecia, duminică, 14 aprilie 2024, pentru ceremonia aprinderii focului olimpic.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat luni că va face tot ce-i stă în putință pentru a obține un armistițiu la scară globală cu ocazia Jocurilor Olimpice de Vară, care vor avea loc în iulie-august la Paris, pe fondul prelungirii războaielor din Ucraina sau Orientul Mijlociu.

„Vrem să facem demersuri pentru un armistițiu olimpic și cred că este un prilej să mă angajez în discuții cu mulți dintre partenerii noștri”, a spus liderul francez, la televiziunea BFMTV.

El s-a declarat, de asemenea, optimist că Franța va face față provocărilor de securitate derivând din conflictele aflate în plină desfășurare în unele părți ale lumii, în primul rând în Orientul Mijlociu.

El a admis, totuși, că ar fi posibil ca ceremonia de deschidere, plănuită de-a lungul Senei, să fie mutată pe stadion din rațiuni de securitate.

Remarcile lui Macron vin într-o perioadă când Ucraina avertizează, pe fondul întârzierii ajutoarelor occidentale pentru armata sa, că Rusia pregătește o ofensivă tocmai la vară.

Pe de altă parte, în Orientul Mijlociu a apărut pericolul unui nou conflict, după ce Iranul a atacat Israelul cu drone și rachete la sfârșitul săptămânii, ca represalii la uciderea unui lider iranian la ambasada acelei țări din Siria.

În noiembrie 2023, Adunarea Generală ONU a lansat un apel oficial la armistițiu pe durata Jocurilor Olimpice de Vară de la Paris, în baza tradiției din Grecia antică de a renunța la lupte pe durata competiției.

Armistițiul olimpic grecesc, numit ekecheiria, s-a născut în secolul al optulea înaintea erei noastre, fiind reînnoit de Comitetul Internațional Olimpic în 1992.

Apelul ONU la armistițiu a devenit și el o tradiție, făcându-se o dată la doi ani, înaintea Jocurilor Olimpice de Vară și de Iarnă.

În mod notoriu, Rusia, membră permanentă a Consiliului de Securitate ONU, și-a lansat două invazii în preajma Jocurilor Olimpice: cea pe scară largă din Ucraina, 2022, a avut loc la patru zile după încheierea Jocurilor de Iarnă de la Beijing. În august 2008, Rusia a trimis trupe în Georgia chiar în timpul olimpiadei de vară, ținută tot la Beijing.

Rusia s-a opus, de altfel, rezoluției ONU din toamna anului 2023 privind armistițiul olimpic cu ocazia Jocurilor de la Paris, votată de 118 de state, protestând împotriva regulii ca sportivii ruși să poată participa la competiții numai ca „neutri”, fără steag național.

### Vezi și... ### Macron spune că nu are nicio îndoială că Rusia va lua în vizor Jocurile Olimpice de la Paris