In această luni de după Paște, zi de sărbătoare, neavând presa zilnică mai nicăieri în Europa occidentală (toate ziarele au avut peste weekend numere speciale, întinzându-se până marți), ne vom mulțumi cu revistele și numerele speciale săptămânale apărute în weekend și cu ceea ce oferă și actualizează site-urile feluritelor publicații, precum Politico, care reproduce interviul pe care Emmanuel Macron l-a acordat jurnaliștilor ce îl însoțeau pe avionul cu care s-a întors din vizita oficială de la Pekin.
### Vezi și... ### Macron face apel la președintele Chinei să ajute la încheierea războiului din UcrainaPe măsură ce tensiunile dintre China și Taiwan se întețesc primejdios, președintele francez pledează pentru independența Europei față de pozițiile americane. În interviu, în bună tradiție gaullistă, Macron îi încurajează pe europeni să nu se mai considere „subordonați” ai Statelor Unite.
Macron a folosit termenul “suiveurs”, care înseamnă altceva decât “followers”, cum a fost tradus în versiunea engleză a interviului. Un suiveur este mai degrabă un executant sau un subordonat.
Pentru Emmanuel Macron, Europa trebuie să-și reducă dependența de Statele Unite și să evite să fie atrasă într-o posibilă confruntare cu China din pricina Taiwanului.
Vorbind după ce petrecuse aproximativ șase ore cu președintele chinez Xi Jinping, Macron a revenit la conceptul său favorit de „autonomie strategică” pentru Europa – autonomie în care Franța ar juca, este de la sine înțeles, un rol principal. Obiectivul: a face din Uniunea Europeană o „a treia superputere” a lumii.
### Vezi și... ### Complicata relație dintre Europa și China. Ce speră să obțină Emmanuel Macron prin vizita la Beijing„Garda pretoriană” a lui Olaf Scholz
Publicația britanică The Economist are, în numărul său pe săptămâna în curs, un lung articol despre cercul intern al oamenilor lui Olaf Scholz, cei în care cancelarul german are încredere și de care ascultă. Aflăm astfel că grupul restrâns de oameni (o “gardă pretoriană”, ironizează The Economist) este condus de avocatul din Hamburg Wolfgang Schmidt, care îl însoțește pe Olaf Scholz de două decenii.
Într-atât de apropiați sunt cei doi, aflați într-o relație fuzională, deși sunt total diferiți fizic — unul e înalt și bărbos, celălalt: grăsuț, chel și spân — încât cuplul lor a ajuns să fie numit Wolaf.
Drama ascunsă a soldaților ucraineni (și gays)
Același The Economist are în numărul său pe săptămâna aceasta și un articol despre soarta dificilă a militarilor homosexuali din armata ucraineană, care luptă împotriva Rusiei, dar și pentru a-și apăra propriile lor drepturi în fața alor lor.
In Italia, La Repubblica revelează la rândul său, într-un reportaj de Fabio Tonacci, drama ascunsă a militarilor ucraineni: „Dacă nu ar avea un război de purtat, jumătate dintre soldații ucraineni s-ar afla în terapie psihiatrică. La prima vedere ai spune că sunt bine: merg pe propriile picioare, corpul pare intact, au încă gata pregătit sloganul patriotic. Dar înăuntru nu, înăuntru sunt sparți. «Ies din casă și nu-mi amintesc de ce am ieșit», «N-am dormit de o lună», «ochiul drept se ceartă cu stângul». Astfel de lucruri auzi de la ei. Daunele fizice sunt ușor de evaluat, pot fi văzute, sunt pe piele. Dar traumele psihice, totuși? Cum se calculează ele?”.
Your browser doesn’t support HTML5
Ucraina își va relua livrările de energie electrică către Europa
Din numărul de weekend al tabloidului belgian La Dernière Heure aflăm că Ucraina va relua livrările de energie electrică către Europa, după o sistare de șase luni din cauza atacurilor rusești care vizează infrastructura țării, cum a declarat ministrul Energiei, German Galușcenko.
„Rețeaua electrică ucraineană funcționează din nou de aproximativ două luni, fără limitări ale consumului și având și rezerve”, a declarat ministrul Galușcenko într-un comunicat.
Exportul surplusului de energie ar permite Ucrainei să obțină fonduri pentru a investi în reconstruirea infrastructurii energetice distruse sau deteriorate. S-a negociat deja exportul a 400 de megawați către rețeaua electrică europeană, la care Ucraina era conectată chiar înainte de invazia rusă.
Dar cantitatea care va fi efectiv livrată va depinde de nevoile consumatorilor ucraineni, care rămân principala prioritate, a spus Galușcenko. În 2022, producția de energie electrică a Ucrainei a scăzut cu 27% din cauza războiului.
Cea mai mare centrală nucleară din Europa, care se află în apropierea orașului ucrainean Zaporojie, sub control rusesc din martie, a fost închisă în septembrie.
China pământurilor rare
Editorialul din La Repubblica este dedicat pământurilor rare, mineralele esențiale pentru autonomia Occidentului față de China: „În provocarea pentru leadershipul global în secolul 21 există un front pe care China are un avantaj clar față de Occident, făcând Europa și Statele Unite ale Americii să strângă rândurile: pământurile rare. Pământurile rare - începând cu bauxită, cobalt, litiu și nichel - sunt decisive pentru crearea unei game vaste de produse de înaltă tehnologie: de la calculatoare la bateriile pentru vehicule electrice până la turbinele eoliene. Importanța lor globală crește covârșitor: potrivit unor estimări ale Băncii Mondiale și ale Comisiei Europene, aceasta ar putea crește de șase ori până în 2030 și de șapte ori până în 2050. Și tocmai acest scenariu este cel care înclină balanța în favoarea Pekinului, deoarece Uniunea Europeană și Statele Unite importă în prezent 98, respectiv 80% din aceste pământuri rare din China Populară”.
India: deriva extremistă a naționalismului hindus
Săptămânalul francez Courrier International, care oferă în traducere cele mai bune articole ale săptămânii din presa de pe întreaga planetă, are în ultimul său număr un întreg dosar despre India, devenită de puțin timp țara cea mai populată de pe planetă, depășind astfel China.
Despre deriva îngrijorătoare a ultranaționalismului hindus, încurajat — ba chiar promovat oficial — mai atrăsese atenția zilele trecute și Libération, dar și Le Monde, care a denunțat “tăcerea occidentalilor”, sau, peste ocean, Washington Post, care scrie că studenții din India au primit manuale noi, curățate de orice detalii privind rolul musulmanilor în istoria țării, de discriminarea în funcție de castă și multe altele, în ceea ce susțin criticii este o tentativă de a deforma istoria bogată a țării, în încercarea de a promova agenda ultranaționalistă hindusă a prim-ministrului Narendra Modi. Noul curriculum școlar, pus la punct de Consiliul Național de Cercetare și Formare Educațională din India, va fi distribuit în mii de săli de clasă în cel puțin 20 de state din întreaga țară.
Dosarul special din Courrier International arată, prin articole traduse din felurite limbi, cum de la venirea sa la putere în 2014, Narendra Modi a încercat să neutralizeze oponenții din toate părțile, intelectuali, activiști, academicieni, jurnaliști. Mesajul transmis prin cenzurarea chiar și a presei străine este clar: guvernul indian nu va scuti pe nimeni, cu un an până la alegerile generale cruciale pentru premier, care va candida pentru un al treilea mandat.
Cum serialul „The Simpsons” a prezis… arestarea lui Trump
În sfârșit, din aceeași tabloid belgian menționat mai devreme, La Dernière Heure aflăm și că celebrul serial de desene animate „The Simpsons” a prezis arestarea lui Trump încă din… 1994!
### Vezi și... ### Donald Trump inculpat pentru o schemă ilegală de plată, cu scopul de a-și spori șansele la prezidențialele din 2016De data aceasta, este vorba chiar de două “predicții” într-un singur episod: lansarea unui nou trailer pentru filmul „Barbie” și punerea sub acuzare a lui Donald Trump. Cele două evenimente nu au legătură, dar au fost elemente ale scenariului într-un episod din 1994 intitulat „Lisa vs. Malibu Stacy”. Săptămâna trecută, marți 4 aprilie, a fost dezvăluit trailerul pentru „Barbie”, noul film al Gretei Gerwi, cu Margot Robbie și Ryan Gosling în rolurile principale, în timp ce lui Donald Trump tribunalul i-a anunțat cele 34 de acuzații de „falsificare de documente contabile” pentru care e inculpat.
În episodul din 1994 intitulat „Lisa vs. Malibu Stacy”, un prezentator TV discută despre campania Lisei Simpson de a-i îndemna pe creatorii păpușii Barbie să vină cu o jucărie mai feministă, care să le dea încredere fetițelor. Apoi, prezentatorul își încheie buletinul de știri anunțând că președintele a fost arestat.
Serialul prezisese deja alegerea lui Donald Trump, iată însă că a prevăzut și arestarea acestuia.
Ca explicație, un scenarist al serialului a spus că, „Dacă scrii 700 de episoade și nu prezici nimic, atunci înseamnă că ești cam prost. Dacă tragi suficiente săgeți, vei ajunge să lovești în centrul țintei.”