Macron îi transmite lui Putin să îndepărteze armele din zona centralei nucleare Zaporojie

Emmanuel Macron (dreapta) și Vladimir Putin

Președintele francez Emmanuel Macron i-a transmis omologului său rus, Vladimir Putin, să-și retragă armele și trupele staționate lângă o centrală nucleară ucraineană, pe fondul îngrijorărilor internaționale tot mai mari legate de o posibilă catastrofă.

În timpul convorbirii din 11 septembrie, Macron l-a îndemnat, de asemenea, pe liderul rus să respecte acordul negociat de ONU privind exporturile de cereale ucrainene pentru a se asigura că acestea ajung la națiunile care au cea mai mare nevoie. Forțele rusești au ocupat centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, în urma deciziei lui Putin de a lansa o invazie neprovocată a Ucrainei. Militarii ruși au folosit centrala pentru a bombarda pozițiile ucrainene, ceea ce i-a determinat pe unii din Occident să acuze Moscova de șantaj nuclear.

### Vezi și... ### Centrala nucleară de la Zaporojie a fost oprită complet

În timpul convorbirii, Putin a încercat să dea vina pe Ucraina, susținând că aceasta a tras asupra centralei, potrivit unei redactări de la Kremlin a dialogului celor doi președinți. Cu toate acestea, Macron i-a spus lui Putin că principalul risc al unei catastrofe nucleare provie din prezența armatei ruse și a armelor în incinta centralei nucleare. El i-a cerut liderului rus să retragă trupele împreună cu armele grele și ușoare staționate în apropiere, se arată în comunicatul francez.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Rusia susține că a lansat contra-atacuri în Harkov și Herson