Macron și Zelenski au discutat despre criza nucleară

Volodimir Zelenski și Emmanuel Macron

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunțat „terorismul nuclear al Rusiei” într-o convorbire telefonică purtată la 16 august cu președintele francez Emmanuel Macron, în care ambii șefi de stat au subliniat amenințarea reprezentată de acțiunile rusești în jurul centralei nucleare din Zaporojie în actualul război.

Experții nucleari ucraineni și internaționali continuă să ceară garanții mai mari împotriva unei catastrofe la Zaporojie, în sud-estul Ucrainei, în apropierea liniilor de front ale invaziei care durează de cinci luni. Zelenski a scris pe Twitter, după discuția cu Macron, că „Trebuie să mărim sancțiunile împotriva Rusiei”.

Biroul lui Macron a declarat că liderul francez „a subliniat îngrijorarea sa cu privire la amenințarea reprezentată de prezența și acțiunile forțelor armate ruse și contextul de război cu conflictele în curs de desfășurare privind securitatea și siguranța instalațiilor nucleare ucrainene și a cerut retragerea acestor forțe”.

Biroul de presă de la Champs-Elysees a precizat că Macron a subliniat, de asemenea, sprijinul său pentru propunerea directorului general al agenției nucleare a ONU de a trimite o misiune de experți în Zaporojie cât mai curând posibil și termenii posibili ai acesteia.

Președinția franceză a mai spus că Macron a vorbit ulterior cu premierul indian Narendra Modi, iar cei doi bărbați au promis să lucreze împreună pentru a încerca să pună capăt conflictului dintre Rusia și Ucraina.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a cerut crearea unei zone demilitarizate în jurul Zaporojie. Atât ONU, cât și organismul său de supraveghere nucleară, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), au declarat că inspectorilor AIEA ar trebui să li se permită să viziteze centrala.