MAE cere repetat cetățenilor moldoveni să se abțină de la călătorii neesențiale în Israel

Poliția israeliană verifică locul unui atac cu dronă a Hezbollah în apropierea orașului Nahariya din nordul țării, la 6 august 2024, pe fondul tensiunilor regionale din timpul războiului actual dintre Israel și mișcarea palestiniană Hamas din Fâșia Gaza.

Ministerul de externe a reiterat „apelul ferm” către cetățenii moldoveni de a se abține de la călătorii neesențiale în Israel și regiunea Orientului Mijlociu, unde situația de securitate este „în permanentă schimbare și se poate modifica brusc”.

Celula de criză de la MAE s-a reunit în ședință joi, 8 august, pentru a discuta despre situația de ultimă oră din Orientul Mijlociu și „planurile de acțiune ale instituțiilor naționale, în funcție de diverse scenarii”.

Externele au precizat că nu au primit, deocamdată, solicitări de sprijin consular din partea cetățenilor Republicii Moldova aflați în această zonă.

Totodată, MAE recomandă cetățenilor să utilizeze rutele de transport existente, dacă intenționează să părăsească Israelul. Aeroportul internațional Ben Gurion funcționează în mod obișnuit, iar zborurile către Republica Moldova sunt efectuate în mod sistematic, a precizat instituția.

Orientul Mijlociu a intrat în cea mai mare criză din ultimii ani după ce liderul politic al Hamas, grupare declarată teroristă de către UE și SUA, a fost ucis în Iran săptămâna trecută.

Iranul a acuzat Israelul și a promis un răspuns militar, deși Israelul nu și-a asumat responsabilitatea pentru asasinarea lui Ismail Haniyeh.

Experții au avertizat că o ripostă majoră din partea Iranului ar putea declanșa un război pe scară largă în regiune. (R.B.)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te