MAE recomandă cetățenilor moldoveni să evite călătoriile „neesențiale” în Israel

Orașul Vechi din Ierusalim, în zorii zilei de 14 aprilie 2024, după ce Iranul a lansat un atac, fără precedent, cu drone și rachete asupra Israelului.

Ministerul de externe de la Chișinău recomandă cetățenilor moldoveni să evite călătoriile „neesențiale” în Israel, având în vedere „situația de securitate instabilă” din această țară.

MAE a emis luni, 15 aprilie, o atenționare de călătorie, în legătură cu „escaladarea situației de securitate din Orientul Mijlociu”.

„Securitatea și stabilitatea în zonă pot fi afectate pe un termen nedeterminat”, se spune într-o notă informativă a MAE.

Ministerul recomandă persoanelor care se află sau planifică o călătorie în regiune să urmărească sursele oficiale de știri pentru „actualizări referitoare la situația din zonă și eventualele măsuri de siguranță adiționale”.

Autoritățile moldovene încurajează cetățenii să fie responsabili, precauți, să își prioritizeze siguranța personală, să respecte instrucțiunile și regulile impuse de autorități și să evite expunerea în mod voluntar la riscuri nejustificate. De asemenea, se recomandă menținerea contactului cu ambasada din Israel.

În Israel, guvernul va continua discuțiile, luni, cu privire la răspunsul pe care îl va da atacului iranian cu rachete și drone de sâmbătă seară.

Iranul a lansat sute de drone, rachete de croazieră și balistice asupra Israelului în noaptea de 13-14 aprilie, „marea majoritate” a cărora au fost interceptate. Iranul spune că acesta a fost un răspuns la un atac asupra consulatului său din Siria, despre care se crede că a fost efectuat de Israel.

Atacul iranian a fost condamnat imediat de multe guverne din întreaga lume, acestora alăturându-se și oficialități din Republica Moldova care și-au exprimat susținerea pentru Israel.

„Republica Moldova sprijină pe deplin eforturile comunității internaționale de a preveni escaladarea”, a scris președinta Maia Sandu pe rețeaua de socializare X. „Rămânem solidari cu Israelul și cu poporul său”, a declarat și ministrul moldovean de externe, Mihai Popșoi.

La o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, pe 15 aprilie, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a făcut apel la „reținere maximă”, pe fondul temerilor că atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului s-ar putea transforma într-un război regional mai amplu, în timp ce Statele Unite și-au reiterat „angajamentul de fier” față de securitatea Israelului, însă ar fi informat autoritățile israeliene că nu va lua parte la nicio acțiune de represalii.

După ce reuniunea s-a încheiat fără nicio rezoluție, ambasadorul adjunct al SUA, Robert Wood, a declarat: „Trebuie să existe un răspuns al Consiliului de Securitate la ceea ce s-a întâmplat noaptea trecută”.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis victoria, în timp ce un membru influent al cabinetului său de război a declarat că țara va riposta în „modul și în momentul” pe care îl va alege.

### Vezi și... ### Explainer: Ce sunt dronele kamikaze folosite de Iran pentru a ataca Israelul