Magnatul rus al aluminiului se plânge de efectele sancțiunilor

Magnatul rus al aluminiului Oleg Deripaska

Magnatul rus al aluminiului Oleg Deripaska a sugerat marți că nimeni nu va ieși învingător din războiul din Ucraina, provocat de invazia Rusiei și că economia rusă va avea mult de suferit.

Comentariile lui Deripaska făcute presei sunt un rar exemplu de deviere de la linia Kremlinului, din partea unui important om de afaceri, care trăiește în Rusia.

### Vezi și... ### Fără airbag, fără nasturi: sancțiunile occidentale încep să se facă simțite în Rusia

Deripaska a evitat însă orice critică deschisă la adresa președintelui Vladimir Putin, relatează Reuters. „Mă neliniștește cât de repede am abandonat tot ce s-a realizat (economic) în anii 1990, apoi am abandonat tot ce am realizat în anii 2000, iar acum stăm și așteptăm victoria. Victorie a ce? Victoria cui?" s-a întrebat retoric Deripaska. El a adăugat: „Distrugerea Ucrainei ar fi o greșeală enormă, inclusiv pentru noi [Rusia]”. Creșterea nivelului de prosperitate a fost strâns legată de dezvoltarea sectorului privat și de extinderea legăturilor cu restul Europei, ca principal partener economic al Rusiei, a mai spus Deripaska. În opinia sa, este „evident” că sancțiunile occidentale lovesc acum mai tare Rusia decât restul Europei.

### Vezi și... ### Economist rus: sancțiunile îi lovesc pe rușii de rând, fără să amenințe regimul Putin

Argumentul lui Deripaska, fondatorul gigantului rus al aluminiului „Rusal”, contrazice raționamentul președintelui Putin, care susține că sancțiunile fac Rusia mai puternică și îi întăresc suveranitatea, în timp ce Occidentul se bate cu o rată galopantă a inflație.

Deripaska - el însuși pe lista de sancțiuni a Statelor Unite, Marii Britanii și a Uniunii Europene - a spus, totuși, că a subestimat rezistența/ reziliența economiei Rusiei. Nici nu crede că ar exista în acest moment vreo amenințare la adresa conducerii politice de la Kremlin, mai relatează Reuters.