Mahsa Amini și mișcarea iraniană „Femei, viață, libertate” câștigă Premiul Saharov al UE

Pe 17 septembrie 2022, mii de oameni au participat la înmormântarea lui Mahsa Amini, tânăra iraniană de 22 de ani care a murit în mod misterios în timp ce se afla în custodia poliției.

Mahsa Amini și mișcarea „Femei, viață, libertate” din Iran,  declanșată de moartea tânărei de 22 de ani, au fost distinse anul acesta cu Premiul Saharov, cel mai important premiu al Parlamentului European pentru drepturile omului.

Amini, o tânără kurdă iraniană care a murit la Teheran, anul trecut, în timp ce se afla în custodia poliției moralității, care o arestase pentru că ar fi purtat necorespunzător hijabul, și mișcarea de protest pe care a declanșat-o moartea ei au fost nominalizate pentru această distincție de cele trei mari partide ale parlamentului - Partidul Popular European, Socialiștii și Democrații și Renew Europe.

Alegerea Mahsei Amini și a mișcării reprezintă o „recunoaștere pentru eforturile lor curajoase de a apăra drepturile femeilor”, a afirmat pe 12 octombrie David McAllister, președintele comisiei de afaceri externe a parlamentului UE, după anunțarea nominalizaților prezenți pe lista scurtă.

### Vezi și... ### Cum a devenit moartea Mahsei Amini o chemare la protest pentru mii de iranieni


„Parlamentul este alături de toți care, în întreaga lume, își dedică viața apărării valorilor democratice”, a adăugat el.

Moartea Mahsei Amini în septembrie 2022 a declanșat proteste antiguvernamentale în Iran, considerate a fi cea mai mare amenințare la adresa guvernului islamic după revoluția islamică din 1979.

### Vezi și... ### Cât de departe poate ajunge revolta din Iran


Autoritățile au reprimat fără milă demonstrațiile. S-au înregistrat sute de morți și mii de răniți.

Mai recent, Armita Garavand, elevă de liceu în vârstă de 16 ani, ar fi fost agresată de poliție în metroul din Teheran la 1 octombrie pentru că nu purta hijabul islamic. Ea este în comă de la presupusul atac al poliției moralității.

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire este acordat în fiecare an de Parlamentul European. Numit în onoarea fizicianului și disidentului politic sovietic Andrei Saharov, a fost înființat în 1988 pentru a onora indivizii și organizațiile care apără drepturile omului și libertățile fundamentale și este însoțit de un cec de 50 de mii de euro.

Anul trecut, Parlamentul European a acordat premiul Saharov poporului Ucrainei, reprezentat de președintele lor, liderii aleși și societatea civilă, pe fondul invaziei pe scară largă a Rusiei.

### Vezi și... ### Centenar Saharov: de la bomba cu hidrogen, la „conștiința lumii”



Printre alți câștigători din anii trecuți se numără Aleksei Navalnîi, politicianul rus întemnițat, unul dintre cei mai vehemenți critici ai Kremlinului, opoziția democratică din Belarus și avocatul minorității uigure din China, Ilham Tohti, aflat în închisoare.

Ceilalți nominalizați pentru Premiul Saharov din acest an au fost activiștii pentru drepturi Vilma Nunez de Escorcia și monseniorul Rolando José Álvarez Lagos din Nicaragua și trei femei care au luptat pentru dreptul la avort - Justyna Wydrzynska din Polonia, Morena Herrera din El Salvador și Colleen McNicholas din Statele Unite.

Mișcarea pentru drepturile femeilor din Iran a fost recunoscută și la începutul lunii octombrie de către Comitetul Nobel, care i-a acordat Premiul Nobel pentru Pace în 2023 activistei pentru drepturile femeilor Narges Mohammadi. Comitetul Nobel a afirmat că premiul este și un semn de apreciere la adresa sutelor de mii de oameni care au demonstrat pentru a pune capăt „politicilor de discriminare și oprimare ale regimului teocratic al Iranului împotriva femeilor.”